14 C
Trogir
Srijeda, 22 studenoga, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRPONAVLJANJE JE MAJKA UČENJA!

PONAVLJANJE JE MAJKA UČENJA!

Stara latinska izreka kaže: “Repetitio est mater studiorum” (“Ponavljanje je majka učenja”). Stoga smo još jednom po tko zna koji put odlučili na Trogirskom portalu objaviti fotografije nesavjesnog odlaganja otpada, kao upozorenje – APEL i VAPAJ mjerodavnih da se konačno prestane s ekološkim “zlostavljanjem” komunalne tvrtke Trogir holding i Grada Trogira koji ulažu napore glede zbrinjavanja i održavanja komunalnog reda na užem i širem gradskom području.

Ne zadaju ovakvi prizori glavobolju samo mjerodavnima, već bi trebali izazivati gorčinu svih ekološki osviještenih građana koji vole svoje mjesto. A takvih zasigurno ima mnogo. Fotografije su snimljene u naselju Miševac tik uz cestu nadomak novom mostu. Slike govore više od bilo koje riječi jer smo, vjerovali ili ne, i mi skoro ih sve iscrpili kako bi javno pridonijeli  odnosno utjecali da se one kontinuirano godinama ne ponavljaju. No, nećemo odustati jer je to naša profesionalna dužnost – pa makar to nekome smetalo i pobudilo poriv za “zlonamjernim” komentarima ispod teksta. Dakako, lakše je kritizirati nego biti samokritičan. Prema dosadašnjem iskustvu opet će netko drugi biti kriv zbog ovakvog nereda. Valja se ipak ozbiljno zapitati, tko ga je učinio. Tek nakon toga može se računati i na njegovo rješenje.

Direktor Trogir holdinga Božidar Miše naglašava kako je tvrtka osigurala sve uvjete da građani pravilno odlažu otpad. “Bez njihove odgovornosti sustav pada“. Sportskim rječnikom rečeno: “Branka je spremna, balun je u njihovim nogama, imaju samo dati gol, i svi ćemo zadovoljni zapljeskati”, poručuje.

Gradonačelnik Ante Bilić u emisiji “Dobar dan” Gradskog radija Trogir izjavio je kako se građani trebaju educirati kako ne bi “gomilali” otpad pokraj kontejnera, moloka ili pak na divljim deponijima. Dalo se zaključiti kako nije prvenstveno za “represiju”, već ukoliko komunalci na to budu primorani.

Pa, eto neka i ovaj napis bude jedan vid edukacije o tome kako svi zajedno moramo voditi računa o lijepom i čistom okolišu.

GORDANA DRAGAN

Foto: Trogir holding

ZADNJE OBJAVE