19 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIROTIŠAO JE REKORDER DARIVANJA KRVI U TROGIRU

OTIŠAO JE REKORDER DARIVANJA KRVI U TROGIRU

NJEGOVIH 150 DOZA “ZLATNE TEKUĆINE” SPASILO JE MNOGO ŽIVOTA

U 84. godini preminuo je Marin (Marinko) Buličić – Bekini, dugogodišnji član DDK Trogir, koji je krv dao 150 puta i po tome bio apsolutni rekorder u pola stoljeća dugoj povijesti Kluba. Od njega se na trogirskom groblju oprostila rodbina, prijatelji i njegovi darivatelji s kojima ga je do kraja života spajala ta nadasve plemenita aktivnost te neizmjerno prijateljstvo.

Dati krv znači spasiti nečiji život, i zato onaj tko odluči zaploviti u vode darivanja te “zlatne tekućine” mora imati veliko srce, puno ljubavi. A njegovo je, znaju to mnogi reći, bilo veliko kao kuća. Nažalost, ono ga je na kraju izdalo. No, ne samo u svom Klubu već cijelom Trogiru i šire ostat će zapamćen kao dobar, druželjubiv čovjek prepoznatljivog osmijeha koji je odavao njegovu iskrenost i poštenje.

Krv je počeo davati dalekih šezdesetih godina prošlog stoljeća, te je bio jedan od osnivača DDK u ondašnjem “Brodomosoru” (trogirskom škveru) odakle je cijela priča davalaštva krvi u Trogiru krenula. Stoto mu je jubilarno davanje bilo 1993. godine, a dvije godine poslije zasluženo mu je uručena nagrada Grada Trogira za životno djelo. Sljedeće, 1996. godine primio je odlikovanje predsjednika RH – Orden Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, a 2008. godine Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Trogir uručilo mu je zahvalnicu za izvanredni doprinos povodom 150. darivanja.

Foto: Vijenac GDCK Trogir i Kluba dobrovoljnih davatelja krvi Trogir
  • Svako darivanje iznad 100 je uspjeh za sebe, a naš Bekini je i nakon šezdeset pete odlazio krv darivati u Split, te ju je mjesec dana prije svog sedamdesetog rođendana darovao sto pedeseti put. Da su mu dozvolili dao bi on još koji put krv. Za sva jubilarna darivanja uručena su mu priznanja i nagrade koje je ponosno izložio u svom domu. I nakon aktivnog darivanja pratio je i podržavao rad našeg Kluba. U nekoliko mandata je obnašao dužnost člana ili predsjednika Nadzornog odbora. Marinko je bio veseljak i uživao je u druženju sa svim darivateljima. Zadovoljstvo mu je bilo vidjeti kako se mladi učlanjuju u Klub. Redovito je nazočio svečanim Skupštinama Kluba i kad god je mogao, zajedno sa svojom Malom (suprugom), priključivao se našim izletima koje je oplemenjivao svojom vedrinom, toplinom i druželjubivošću. Hvala ti na tvojoj dobroti i svim trenucima koje si poklonio svom Klubu! U lijepom sjećanju na tebe ostat će svi trenutci zajedničkih druženja. Ponosni smo što smo te poznavali i što si bio dio nas”, naveli su u oproštajnoj poruci članovi DDK Trogir i GDCK Trogir.

Svaki odlazak bilo kojeg građanina Trogira tužan je, ali posebna tuga odzvanja gradom kada odlaze legende koje su ostavile duboki pečat na bilo kojem polju. Tako je i s Marinkom Buličićem – Bekinijem.

GORDANA DRAGAN

Foto: Joško Herceg (naslovna)

ZADNJE OBJAVE