12 C
Trogir
Srijeda, 7 prosinca, 2022
NaslovnicaVIJESTIŽupanijska udruga slijepih Split proslavila 69. rođendan, a dobili su i vrijedan...

Županijska udruga slijepih Split proslavila 69. rođendan, a dobili su i vrijedan pisač na Brailleovu pismu

U prostorima Županijske udruge slijepih Split u srijedu je proslavljen 69. rođendan udruge i upriličena i dodjela Brailleova pisača, vrijednog 38 tisuća kuna, kojeg je udruzi donirao Rotary Club Split Novi.

Uređaj će znatno olakšati obrazovanje slijepim učenicima koji svoje udžbenike na Brailleovom pismu nikada nemaju u potpunosti. Nekada se udžbenici čekaju prilično dugo pa se često dogodi da se gradivo već obradi.

-Koliko je god ovaj uređaj potreban, udruga ga nikada samostalno ne bi mogla financirati, stoga je donacija Rotary Cluba Split Novi više nego dobrodošla, kazao je predsjednik udruge Ivan Tokić.  

Na dodjeli su prisustvovali članovi kluba, pojedinačni donatori, čelni ljudi udruge te roditelji s učenicima koji će ovaj uređaj najviše i koristiti. Svečanu dodjelu glazbenim točkama uveličali su solist HNK Split Stefan Kokoškov i harmonikašica Danira Ipavec

Irena Franić, predsjednica Rotary Cluba Split Novi predstavila je rad kluba te naglasila kako se radi o klubu koji svoj fokus stavlja na potrebe djece, kako one s invaliditetom tako i one slabijeg imovnog stanja. Podsjetila je na činjenicu da je Klub osnovan prije dvanaest godina te da je do sada odradio tridesetak akcija čija je ukupna vrijednost 1.5 milijun kuna. Suradnja s Županijskom udrugom slijepih Split je započela prije godinu dana i nakon što je udruga iskazala potrebu za Brailleovim pisačem klub je organizirao akcije s ciljem nabavke uređaja.

Predsjednik udruge Ivan Tokić zahvalio se Rotary Clubu Split Novi naglasivši kako ovaj uređaj udruga samostalno ne može financirati i da je stoga dobrodošla suradnja sa svim klubovima i organizacijama koje u svojoj misiji djelovanja imaju humanitarni rad i pomoć potrebitima jer su potrebe članstva velike, a sva tiflotehnička  pomagala izuzetno skupa.

O važnosti samog uređaja učenicima s oštećenjem vida govorila je Mandina Matiijašević, majka učenika Tonija Matiijaševića, koja je naglasila kako su do sada roditelji trebali većinu obrazovnih materijala djeci pretipkavati na Brailleovo pismo uz pomoć Brailleovog stroja što im je oduzimalo mnogo slobodnog vremena. 

Sada će digitalni sadržaj mnogo brže moći prebaciti na Brailleovo pismo što će im skratiti vrijeme potrebno za pripremu nastavnih sadržaja, ali i omogućiti posvećivanje više vremena ostalim aktivnostima kojih u slučaju učenika s oštećenjem vida nikako ne manjka.

Udruga je prije nekoliko dana počela provoditi projekt sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda: „Širenje mreže socijalnih usluga slijepih osoba faza I“,  u sklopu kojeg je zaposleno dvoje djelatnika koji će kroz svoj daljnji angažman i pisanje projekata raditi na boljitku članova. Stoga je kratku prezentaciju o udruzi održala nova djelatnica Ana Kelavić. Zlatko Sobočan iz tvrtke Tiflo globus prezentirao je rad uređaja, a na kraju programa organizirana je i edukacija svih zainteresiranih članova za rad s uređajem koji će, kažu u udruzi,  poslužiti svojoj svrsi i olakšati obrazovanje učenicima s oštećenjem vida.


ZADNJE OBJAVE