25 C
Trogir
Petak, 9 lipnja, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRŽupa sv. Lovre proslavila svog nebeskog zaštitnika

Župa sv. Lovre proslavila svog nebeskog zaštitnika

Trogirska župa sv. Lovre proslavila je u utorak svog nebeskog zaštitnika. Slavlje je započelo jutarnjom svetom misom koju je  predvodio don Ivan Delić, a koncelebriranu večernju, na kojoj je pjevao mješoviti katedralni zbor, predvodio je don Anđelko Kaćunko.

U propovijedi je naglasio kako nam sveti Lovre, koji je pokazao herojsku vjernost Isusu do mučeničke smrti, vjernost Crkvi i vjeri, svima treba biti primjer.

-Sveti Lovre je bio đakon, što znači onaj koji služi, a što je život nego zapravo služenje drugima, suživot s drugima čineći dobro. Podnio je mučeničku smrt na današnji dan 258. godine, u vrijeme žestokog progona Crkve. To je veoma aktualno i znakovito za ovo današnje vrijeme budući da i mi živimo u bučnom i laskavom svijetu. Vjernik lako izgubi orijentaciju, a Đavao kao zavodnik stalno djeluje. Sveti Lovro iako mladi čovjek, nije se dao slomiti, nije se prepao vatre na kojoj je bio pečen, nije se htio ni pod koju cijenu odreći Krista. Imao je toliko snage u strašnim mukama da je okrutnom tiraninu rekao: „Na jednoj sam strani pečen, okreni me na drugu!“. Tako je sveti Lovro poslužitelj, ponizio progonitelja Đavla koji stalno progoni Crkvu. Današnji neprijatelji Crkve koji su u službi Sotone, neprijatelji Boga i čovjeka imaju isti cilj, ali različite metode. Sveti Augustin kaže za svetog Lovru da je kao đakon posluživao svetu Kristovu Krv, a u toj službi je za Kristovo ime prolio svoju krv. Da bismo nasljedovali Krista ne moramo biti mučenici, dovoljno je biti vjeran svojim dužnostima u svakodnevnom životu. Trebamo biti spremni služiti drugom čovjeku, a posebno onima s kojima živimo, koji su potrebni naše pomoći. Zato Isus toliko naglašava služenje, sam je za sebe rekao da nije došao da mu drugi služe, nego da služi i život svoj daje kao otkupninu za mnoge. Stoga, orijentirajmo se u svakodnevnom životu primjerom vašeg nebeskog zaštitnika i budimo tako kompas mnogim izgubljenima, kazao je u homiliji don Anđelko Kaćunko.

Dekan Trogirskog dekanata i katedralni župnik don Vinko Sanader zahvalio je subraći svećenicima te svima koji su nazočili proslavi blagdana.  

-Sveti Lovro kao mučenik i svjedok svog vremena suvremen je i danas. Djela velikih ljudi nikada ne blijede. On je ostao karakteran, nije se odrekao svog ideala za što je živio, za Isusa Krista i Evanđelje. Danas biti čovjek od karaktera, znači biti veličina. Treba biti dosljedan i za ideale dati život ako treba. Sveti Lovre je to učinio i zato i je velik i zato ga štujemo i nakon 17 stoljeća i uvijek nam ima što za poručiti. Sretni smo da imamo takvog zaštitnika. Nadam se da ćemo nadahnuti tolikim primjerom sv. Lovre i mnogih svetaca i mučenika slijediti njihov put jer bez toga nema Neba, poručio je don Vinko Sanader.

Tekst i foto: IRM

ZADNJE OBJAVE