24 C
Trogir
Subota, 13 kolovoza, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIROVOLJETNI KONCERTI KLAPE TROGIR: „Zakantajmo po starinsku“

OVOLJETNI KONCERTI KLAPE TROGIR: „Zakantajmo po starinsku“

Kad jednom čujete izvornu dalmatinsku klapu uživo, budite sigurni da ćete se zaljubiti u ovaj glazbeni izričaj. Klapsko pjevanje vuče tradiciju iz mediteranskog kulturnog kruga, malenih mjesta uz more, gdje su se momci okupljali i pjevali s prijateljima. Tematika se uglavnom plete oko mora, ljubavi i mediteranskog načina života. Ako kojim slučajem večeras posjetite Knežev dvor u Trogiru, gdje Klapa Trogir priprema prvi u nizu ovoljetnih koncerata, prisustvovat ćete kulturnom događaju koji se pamti. Reprizne izvedbe su 19. kolovoza i 02. rujna.

  • Nastupi u Kneževom dvoru su dio naše tradicije. Kad se želi poslušati dobar fado zna se gdje se ide, tako i za sirtaki, a za pravu klapsku pjesmu to je Knežev dvor. Radi se o svojevrsnom muzeju gdje se sluša izvorna dalmatinska pjesma. Ne trčimo za pomodnim i zabavnim. Ne treba se zatvoriti u neke muzejske okvire, ali je dobro napraviti korak, dva nazad da bi se vidjelo što treba za korak naprijed. Ovogodišnji koncerti nose naziv „Zakantajmo po starinsku“ što zvuči simpatično, ali iza toga stoji vrlo opaka teza. Ne želimo pjevati na mikrofone, već u pravom ambijentu ispod volta, a upravo u Kneževom dvoru postoji jedan takav akustični koji daje čar. Ove godine zbog pandemije smije biti 60-ak ljudi u publici i zamislite koja je to čast nazočiti takvom koncertu. Pjevat ćemo tradicijske pjesme a capella i jasno da smo za današnje pojmove „retardirani“ ili demode ili kako god hoćete, ali mi se čvrsto držimo toga. Repertoar se sastoji od 80 posto a capella izvedbi pjesama starog Trogira, dakle bez instrumenata. Međutim, moramo se sjetiti Vinka Coce, stoga ćemo pred kraj izvesti par pjesama uz diskretnu pratnju instrumenata. U klapi nas trenutno ima 11 i želja nam je biti reprezentacija trogirskih pučkih pjevača. Zakantat ćemo po starinski na najavljenim koncertima kako bismo Trogirane podsjetili na ono što su pjevali naši stari, kazuje nam Igor Brešan, novinar i kantautor, bariton klape Trogir.

Ulaznice su besplatne, ali je njihov broj limitiran sjedećim mjestima što znači da morate doći što prije i uhvatiti svoje mjesto.

  • Nadam se da će nas Grad Trogir prepoznati i da ćemo dočekati dokumentarac sa Zvonkom Varošancem koji je u pregovorima, novi album sa zaboravljenim pjesmama naših Trogirana Eduarda Tudora i Nikole Buble te planirani muzej u kuli sv. Marka, zaključuje Brešan.  

Poslušajte cijeli razgovor Igora Brešana za Gradski radio Trogir – voditelj Ciprijan Buble…

ZADNJE OBJAVE