10 C
Trogir
Petak, 27 siječnja, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRŽupa sv. Lovre proslavila svog naslovnika

Župa sv. Lovre proslavila svog naslovnika

Župa sv. Lovre proslavila je u subotu, 10. kolovoza svetkovinu svog nebeskog zaštitnika, naslovnika katedrale.

Jutarnju svetu misu u trogirskoj prvostolnici predslavio je don Stipan Šurlin, a dekan Omiškog dekanata don Mate Čulić svečanu večernju misu, uz suslavlje dekana Trogirskog dekanata i katedralnog župnika don Vinka Sanadera i fr. Petra Galića, starješine dominikanskog samostana. 

Osvrnuvši se na život sv. Lovre don Mate Čulić je u propovijedi  poručio kako njegovo mučeništvo i ljubav prema Bogu trebaju svima nama biti velika pouka. 

-Slaveći blagdan svetog Lovre zagledajmo se u svjedočanstvo njegove vjere, njegovu ljubav prema bližnjima, napose siromasima. Tu je ljubav ubrzo prepoznala rimska Crkva te ga je papa Siksto II uzeo za đakona i povjerio mu skrb nad crkvenim blagom i nad siromašnima.  Podsjetivši na mučeničku smrt sv. Lovre propovjednik je kazao kako je rimski prefekt car Valerijan od njega tražio da preda crkveno blago, a on ga je podijelio siromašnima. Nakon što je izručen,  perfektu je doveo siromašne te rekao kako Crkva nema drugog blaga, osim ove sirotinje. Osuđen je na smrt i  pržeći se na roštilju zavapio je : “Na jednoj sam strani pečen, okreni me na drugu!”.

-Mučeništvo i mučenici ne pripadaju samo prvim stoljećima Crkve, već je prisutno kroz cijelu povijest, i u našem hrvatskom narodu. Tisuće i tisuće naše braće i sestara u dvadesetom stoljeću bilo je mučeno i pogubljeno zbog pripadnosti Katoličkoj crkvi i našem hrvatskom narodu. Danas je svaki deveti kršćanin progonjen zbog svoje vjere. Neprestani pritisci, ubojstva , razaranja crkvi samo su neki od primjera progona kršćana. Nažalost, za Europu se više ne  može reći da je kršćanska, štoviše, ona se sama odrekla svojih kršćanskih korijena. Na dijelu je stvaranje novog mentaliteta i ponašanja čovjeka. Kršćanske vrednote i kršćanski moral nisu poželjni, stavlja ih se s prezirom u stranu. Razara se čovjeka , obitelj i društvo, a rezultati su više nego vidljivi. Jesmo li svjesni vremena u kojem  živimo i svoje odgovornosti? Ponašamo li se kao kršćani u ovom svijetu ili pak nezainteresirano promatramo kako se slika Božja u čovjeku razara i ruši. Što mi danas možemo pokazati svijetu, u čemu je naše crkveno blago? Neka nam pomogne primjer i zagovor svetog Lovre i tolikih mučenika Crkve i našeg hrvatskog naroda da upoznamo svoje vrijeme i sve izazove koji stoje pred nama, da u Gospodinu ostanemo postojani i nepokolebljivi u vjeri, nadi i ljubavi, istaknuo je propovjednik u nadahnutoj homiliji.

Svečanost je pjesmom uzveličao Katedralni zbor pod ravnanjem maestra Marina Ugrine. Solist Marko Bakica je za vrijeme pričesti izveo motet  sv. Lovre , djelo Giuseppea Bozzottija.

Uputivši čestitke povodom svetkovine sv. Lovre , don Vinko Sanader je zahvalio predslavitelju misnog slavlja, subraći svećenicima, zboru te svim okupljenim vjernicima.  

Foto: IRM

{gallery}svlovre19{/gallery}

ZADNJE OBJAVE