20 C
Trogir
Nedjelja, 25 rujna, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRŽupa sv. Jakova na Čiovu slavi svog naslovnika

Župa sv. Jakova na Čiovu slavi svog naslovnika

Župa sv. Jakova u subotu, 25. srpnja proslavit će blagdan svog nebeskog  zaštitnika. Prijepodnevnu misu u 9 sati predvodit će fr. Petar Galić , a svečano misno slavlje u 19 sati fra Anselmo Stulić,  gvardijan samostana sv. Ante na Poljudu.

Za sam blagdan vjernici se pripremaju trodnevnicom koju predvodi don Donald Marković,  župnik Župe sv. Katarine Aleksandrijske iz Ljubitovice.   

Sveti Jakov, zajedno s Petrom i Ivanom, pripada onome najužem krugu oko Isusa. S njima je prisutan uskrsnuću Jairove kćerke, Isusovu preobraženju na Taboru, njegovoj smrtnoj borbi u Getsemaniju.  

O sv. Jakovu zabilježeno je u Djelima apostolskim. “U ono vrijeme kralj Herod poče zlostavljati neke članove Crkve. Mačem pogubi Ivanova brata Jakova” (Dj 12,1-2).
Klement Aleksandrijski i Euzebije Cezarejski spominju i obraćenje sudskoga sluge ili pandura, koji je Jakova vodio na sud. Vidjevši taj kako je apostol hrabro primio smrtnu osudu, priznao se i sam kršćaninom. Jakova je zamolio za oproštenje za sve što mu je učinio. Apostol ga je poljubio i rekao mu: “Mir s tobom!” Poslije toga je obojici odrubljena glava.
Tijelo sv. Jakova bijaše preneseno u Compostellu, u Španjolskoj, gdje njegov grob u srednjem vijeku postade uz Rim i Jeruzalem najviše pohađano hodočasničko mjesto.

Slikari ga obično prikazuju kao putnika sa štapom u ruci, koji put i s mačem, što podsjeća na njegovu smrt, jer je od kralja Heroda Agripe bio pogubljen mačem i tako prvi od apostola pošao u mučeničku smrt. 

Zazivaju ga kod artritisa, reumatskih bolesti, a zaštitnik je Španjolske, Čilea, Gvatemale, Nikaragve, hodočasnika, putnika, vitezova, vojnika, ljekarnika, kovača, kožara, krznara, ratara, voćara, težaka, konjanika, jahača, veterinara i reumatičara te mnogih krajeva, gradova, naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva.

ZADNJE OBJAVE