19 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRŽupa Gospe od Anđela slavi blagdan Sv. Kuzme i Damjana

Župa Gospe od Anđela slavi blagdan Sv. Kuzme i Damjana

Trogirska župa Gospe od Anđela u četvrtak, 26. rujna slavi blagdan Sv. Kuzme i Damjana. 

Misno slavlje će se održati u 17.30 sati ispred obnovljene srednjovjekovne crkvice posvećene dvojici mučenika koji su ostali vjerni svojoj vjeri izdržavši vješanje na križu i kamenovanje.  

Sveti Kuzma i Damjan bili su ranokršćanski mučenici rođeni u Arabiji, koji su se bavili liječništvom u Egeji (današnji grad Ayas u Turskoj), a zatim u rimskoj provinciji Siriji. Za svoje usluge nisu primali plaću, zbog čega im je nadimak bio anargyroi (bez srebra); ovime su mnoge pridobili na prelazak na kršćansku vjeru. Blagdan sv. Kuzme i Damjana slavi se prema katoličkom kalendaru 26. rujna.

Tijekom proganjanja kršćana za vrijeme cara Dioklecijana, Kuzma i Damjan bili su uhićeni naredbom prefekta rimske provincije Kilikije zvanog Lizija, koji je naredio mučenje kako bi ih natjerao da se odreknu kršćanstva. Prema legendi, ostali su vjerni svojoj vjeri izdržavši vješanje na križu i kamenovanje. Konačno su pogubljeni odrubljivanjem glave. Mučeništvo su s njima podijelila i njihova mlađa braća Antim, Leontije i Eprepije.

Njihovo najpoznatije čudo bilo je presađivanje noge nedavno preminuloga Etiopljanina pacijentu bijelcu, što je česta tema mnogih slika i iluminacija.

Sveti Kuzma i Damjan smatraju se zaštitnicima liječnika i kirurga, a ponekad se u umjetnosti prikazuju s medicinskim simbolima i amblemima. Spominju se u katoličkoj liturgiji, i to u litaniji svetaca. 

 

 

ZADNJE OBJAVE