12 C
Trogir
Srijeda, 7 prosinca, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRZU HVIDR-a SDŽ U TROGIRU ODRŽALA REDOVITU SKUPŠTINU: STAMBENO ZBRINJAVANJE I ZDRAVSTVENA...

ZU HVIDR-a SDŽ U TROGIRU ODRŽALA REDOVITU SKUPŠTINU: STAMBENO ZBRINJAVANJE I ZDRAVSTVENA SKRB NAJVEĆI PROBLEMI BRANITELJA

Trogirska HVIDR-a bila je domaćin Zajednici udruga i članova HVIDR-a Splitsko-dalmatinske županije koja je u gradskoj vijećnici u Trogiru održala redovitu izvještajnu Skupštinu. Članovi tijela udruge njih 25 jednoglasno su usvojili izvješća: Predsjedništva, Nadzornog odbora i Suda časti. Nazočne među kojima su bili: predstavnici HVID-a RH predsjednik Suda časti Jure Milas i član Nadzornog odbora Ivan Mršić pozdravio je gradonačelnik Ante Bilić nakon čega se prešlo na radni dio.

U raspravama  se otvorilo nekoliko važnih tema s kojima se suočavaju hrvatski ratni vojni invalidi te branitelji u cjelini. Posebno je istaknut problem njihovog stambenog zbrinjavanja. Tako se predsjednik udruge Vrlika Božo Giljan požalio kako se tamo nije pronašao model izgradnje stanova kako bi se spriječio njihov odlazak izvan mjesta. Rečeno je kako je izgradnja stambene zgrade u Imotskom nedavno dovršena, ali da nisu svi zainteresirani zbrinuti te kao i drugdje ostaje iščekivanje realizacije toga programa sukladno planu Ministarstva. “U Makarskoj je postavljen kamen temeljac, ali radovi se „sporo“ odvijaju rekao je tamošnji predsjednik udruge Ivan Glibota, a i projekt Korešnica nadomak Splita, kojim bi se riješili stanovi za  veći broj branitelja, je u zastoju”, istaknuto je.

U kontekstu te problematike podsjetilo se kako je kreditni model stambenog rješenja spomenute populacije tek uvjetno zadovoljavajući jer iznos kredita, kojega mogu ostvariti, ne zadovoljava tržišna kretanja. Stoga je predloženo kako bi se jedinice lokalne samouprave mogle dodatno angažirati oko osiguranja zemljišta za gradnju zgrada i rješenja komunalne infrastrukture, međutim da iskustvo govori kako to ide vrlo sporo i ovisi o njihovoj financijskoj snazi.

Nadalje, potaknuta je i tema o zdravstvenom stanju hrvatskih branitelja, raznim oboljenjima i smrtnosti, što je u zadnje vrijeme pogoršano pandemijom COVID 19. Ukazalo se na poteškoće pronalaženja odgovarajućeg i pravodobnog načina liječenja i rehabilitacije, jer se uglavnom radi o bolestima koje su u progresivnim fazama. Veteranski centri i medicinske ustanove su projektna rješenja Ministarstva, no činjenica je kako je zdravstveni sustav „pod pritiskom“ za sve građane, pa nije zaobišao ni branitelje. Psihosocijalno osnaživanje i rehabilitacija je platforma u kojoj se mogu iznaći neki modaliteti u smislu prevencije, očuvanja i unapređenja zdravlja i opće kvalitete života kroz različite tjelesne aktivnosti i sociološkog pristupa u kvalitetnijem provođenju slobodnog vremena, te smanjenju loših navika, zaključeno je.  

Govoreći o provedenim aktivnostima predsjednik ZU HVIDR-a SDŽ Marko Gudelj rekao je kako je Zajednica aplicirala prema Županiji dva projekta, da je sudjelovala na svim sjednicama Glavnog odbora i Predsjedništva HVIDR-a RH te na Saboru HVIDR-a RH. Kako je direktno kontaktirala sve lokalne, regionalne i nacionalne razine koje su relevantne u ostvarenju ciljeva za skrb članstva.  Potom da su u suradnji s Ministrom hrvatskih branitelja koordinirali aktivnosti koje su okarakterizirane kao partnerske.

  • Posebno smo s Centrom za psihosocijalnu pomoć MHB Splitsko-dalmatinske županije imali izraženu suradnju u aktivnostima provedbe projekata kao i dogovor oko realizacije svih aktivnosti koje provodimo. S članicama – podružnicama smo ostvarili komunikacijske platforme te osigurali protok informacija i nastavno na spomenuto stavili smo se na raspolaganje. Pratili smo i sudjelovali na značajnim događanjima iz Domovinskog rata kao i obilježavanju obljetnica postrojbi i stradavanja pojedinaca kako iz  Domovinskog rata tako iz cjelokupne hrvatske povijesti. U planu su nam radionice u smislu informiranja i edukacije po pitanju održivog sustava funkcioniranja udruga kroz apliciranje na natječaje na nacionalnoj, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kao i prema EU fondovima i Socijalnog programa, dodao je Gudelj.

Što se pak projekata tiče izdvojio je onaj u suradnji s Ministarstvom branitelja „ZAJEDNIŠTVO U HVIDR-a SOLIDARNOSTI, DARIVANJU I ŽRTVOVANJU“ te „JAČANJE MREŽE IZVANINSTITUCIONALNE SURADNJE U SLUŽBI BOLJE SOCIJALNE UKLJUČIVOSTI I POBOLJŠANJA OPĆE KVALITETE ŽIVOTA HRVI“, kojega je Zajednica aplicirala na županijskim natječajima.

Nakon završetka Skupštine predsjednik ZU HVIDR-a SDŽ Marko Gudelj u pratnji predsjednika trogirske HVIDR-e Ivice Baturine položio je vijenac i upalio svijeće na spomeniku hrvatskih branitelja u parku Žudika u povijesnoj jezgri.

GORDANA DRAGAN

Foto: Ante Dujmić

ZADNJE OBJAVE