20.1 C
Trogir
Nedjelja, 24 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRZID NA BRCU OSLIKAVANJEM POSTAO UMJETNIČKA ATRAKCIJA

ZID NA BRCU OSLIKAVANJEM POSTAO UMJETNIČKA ATRAKCIJA

Jesi li ONINDIJA zid u Žednom?

Ma što god mislili o njima, grafiti i murali privlače pažnju te potiču česte rasprave. U sklopu gradskog projekta participativnog budžetiranja „I tebe se pita“, saniran je zid na Brcu u Žednom koji je oslikavanjem postao svojevrsna atrakcija. Na zahtjev mještana ispisan je starim dalmatinskim ričima. Novu galeriju na otvorenom oslikao je jedan od najpoznatijih i najafirmativnijih grafitera u Hrvatskoj i regiji koji djeluje već više od 20 godina, Slavonac Chez 186.

  • Tu se našlo par stranica s ispisanim riječima koje su birali mještani. Otkrili smo puno zaboravljenih dalmatinskih riječi koje naši mladi uopće ne poznaju i ovo je bio jedan od načina na koji smo ih htjeli trajno zapisati. Bojali smo se kako će to izgledati u tradicijskoj sredini. Međutim, zid sada mnogi posjećuju, fotografiraju se, a ono što je najvažnije proučavaju značenje starih riječi. Najzanimljivija mi je riječ ONINDIJA. Znamo za riječ ONUNDIJA koja je okruškog porijekla, dok mještani Žednog baš kažu ONINDIJA. To je riječ koja zamjenjuje gotovo sve glagole u dalmatinskom rječniku i može značiti svašta npr. stavi to tamo, dodaj nešto ili jesi li nešto napravio. Grafiter Chez se iznenadio i trebalo mu je nekoliko puta ponoviti kako napisati, našalila se zamjenica trogirskog gradonačelnika Ruža Kovačević Bilić.
  • Posjeti smo Žedno po drugi put u pola godine. Povezali smo se s Gradom kroz projekt oslikavanja pročelja vrtića u Planom, a u Žednom smo oslikali već jedan zid. Ovaj put smo ispisali puno lokalnih dalmatinskih riječi. Kao kolektiv do sada nismo radili ništa slično pa nam je ovo bio izazov. Mještani su cijelo vrijeme dolazili, pratili naš rad i dodavali svoje prijedloge. Zid je dugačak 50-60 metara i riječ je o 100-njak kvadrata. Zbog njegove sive podloge nismo koristili kričave boje koje bi oduzimale pozornost vozačima jer je zid uz cestu, nego smo se odlučili za sivo-bjelkasto-crne tonove koji su se lijepo uklopili, kazao nam je iz kolektiva „Graffiti na Gradele“ Boljanin Marko Boko.
  • Drago mi je što su predlagane riječi koje meni kao Bračaninu nisu poznate pa sam u komunikaciji s mještanima otkrio njihovo značenje. No, u suštini teško je reći što je bračko, trogirsko itd. jer je to sve zajedničko dalmatinsko jezično bogatstvo. Zid je oslikao umjetnik CHEZ 186 s kojim surađujemo već 10-ak godina. Jedan je od naših najpoznatijih umjetnika u oslikavanja grafita i murala. Budući da nije Dalmatinac, ovo je bio edukativan projekt i za njega, zaključio je Boko.

AL

ZADNJE OBJAVE