20.1 C
Trogir
Nedjelja, 24 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRPRVI TURISTI ZA USKRS STIGLI U OKRUG

PRVI TURISTI ZA USKRS STIGLI U OKRUG

Nesigurnost turističkih djelatnika nastavlja se iz krizne 2020. i u ovoj godini. Što mogu očekivati privatni iznajmljivači, turističke agencije, hoteli, resorti, ali i turisti, još uvijek se ne zna. Ono što zasigurno znamo jest da će glavni kriterij biti epidemiološka situacija. To nam je potvrdio i Domagoj Miše, direktor Turističke zajednice općine Okrug u kojoj, unatoč svemu, su prvi gosti, iako u ”sramežljivom” broju, stigli za uskršnje blagdane.  

  • Trenutačno je u Okrugu (na dan 6. travnja) prijavljeno 32 turista. Krajem ožujka otvoren je i kamp Rožac koji ima nekoliko iznajmljenih parcela pa možemo reći kako su s Uskrsom pristigli i prvi strani turisti na našem području, ustvrdio je.

I on se složio kako su prognoze za predstojeće ljeto u ovom trenutku jako nezahvalne.

  • Živimo u vrlo neizvjesnom vremenu gdje se značajne promjene mogu dogoditi na dnevnoj bazi čega smo bili svjedoci i lani kad je sezona naglo zamrla nakon 20. kolovoza zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Splitsko – dalmatinskoj županiji. Stoga su iz ove perspektive sve opcije moguće – od toga da sezona bude bolja ili na razini lanjske, ali nije nerealno ni da bude slabija nego lani. Na to će utjecati niz faktora od kojih je krucijalan daljnji razvoj pandemije kako u Hrvatskoj tako i u državama koje su naša glavna emitivna tržišta, a ako se stvari ne budu razvijale u dobrom smjeru to može rezultirati novim ograničenjima svake pojedine države koja mogu imati jak efekt na reduciranje turističkih kretanja.

Osvrnuvši se na aktivnosti TZ Okrug istaknuo je:

  • Naše aktivnosti usmjerene  su prije svega na oglašavanje na našim najznačajnijim tržištima Srednje i Zapadne Europe, dok smo niz drugih aktivnosti morali obustaviti još od lani jer ih nije moguće organizirati u pandemijskim uvjetima s obzirom na to da uključuju okupljanje velikog broja ljudi na jednom mjestu (to se prije svega odnosi na sve manifestacije, bilo sezonske ili predsezonske/postsezonske, ali i na organizaciju tečajeva stranih jezika za iznajmljivače, edukacija vezanih za poslovanje turističkih subjekata i slično).

Podsjetio je i na prošlogodišnje rezultate.

  • Na području TZ Okrug je tijekom 2020. godine, ako se u obzir uzme ukupan broj dolazaka i noćenja (ostvareni komercijalni i nekomercijalni turistički promet, odnosno sve prijavljene osobe), boravilo 48.135 gostiju (u odnosu na 98.523 dolaska u 2019. godini) koji su ostvarili ukupno 422.406 noćenja (u odnosu na 763.367 noćenja u 2019. godini) što je 48,86 posto dolazaka te 55,33 posto noćenja u odnosu na 2019. godinu. Kada se u obzir uzmu samo turisti prijavljeni tijekom 2020. godine (komercijalni turistički promet) ostvareno je 45.468 dolazaka (u odnosu na 94.072 dolaska u 2019. godini) te 359.102 noćenja (u odnosu na 674.727 noćenja u 2019. godini) što predstavlja 48,33 posto dolazaka te 53,22 posto noćenja u odnosu na 2019. godinu, pojasnio je prošlogodišnju brojčanu evidenciju prvi čovjek TZ Okruga.

GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE