28 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRŽene mijenjaju svijet, a ne molitva! Glasno protiv svih oblika zlostavljanja!

Žene mijenjaju svijet, a ne molitva! Glasno protiv svih oblika zlostavljanja!

Svake prve subote u mjesecu molitelji u brojnim gradovima diljem Hrvatske mole krunicu za čednost žena i domovinu, prestanak pobačaja, za duše u čistilištu, osobne nakane i život u predbračnoj čistoći… Tako je bilo i ove subote u Trogiru, no ovaj put ih je na Trgu Ivana Pavla II dočekao kontraprosvjed.

  • Ovo što se proteklih mjeseci događa u desetak Hrvatskih gradova, scenarij je iz Poljske pod vodstvom pokreta Ordo Iuris, a jedini cilj im je “pospremiti” žene u trokut – dijete, kuhinja, crkva! Svake prve subote ujutro na hrvatskim trgovima muškarci iz udruge Muževni budite mole za patrijarhalne vrijednosti. Trogir je danas pokazao da im to neće uspjeti. Njihova molitva na otvorenom nije nimalo bezazlena. Poruke koje šalju, a navodno skrušeno moleći, povratak je u srednji vijek. Sekularna država nema pravo ignorirati ovu vrstu nasilja. Građanska Hrvatska ne smije dozvoliti okupaciju ovakvih ideja, naglašava predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena Trogir Ružica Jakšić.
  • Zato je Socijaldemokratski forum žena SDP-a Trogir danas okupio građanke i građane Trogira, a podršku su nam dale i forumašice Kaštela i Splita. Njima i javnosti šaljemo jasne poruke. Na molitvu pravo imaju, ali nemaju pravo na pokoravanje drugih. Stajat ćemo u obranu naših stečenih prava sve do njihovog odustajanja. Širenje ovog pokreta, ne bez razloga, stvara zabrinutost javnosti. Poljski scenarij, naročito kad znamo da danas žene Poljske nisu sigurne i da su izgubile svoja davno stečena prava, trebamo zaustaviti odlučnom društvenom reakcijom. Budućnost koju ovi muškarci nameću je crni scenarij koji ne smije zavladati našim prostorima, dodaje.
  • Davno su prošla vremena kad žene nisu imale pravo glasa, kad su ustajale ako muškarac uđe u prostoriju, kad su identitet dobijale isključivo udajom, kad im se osporavalo pravo na visoko i više obrazovanje, zaposlenje ili bavljenje politikom. Odlučni smo u nastojanju da zaustavimo širenje fundamentalizma u našem društvu, jer upravo je to ono što oni žele postići, ući u sve pore društva i pokoriti nas. Neće im uspjeti! Ženama je dosta zlostavljanja, mizoginije, mržnje, femicida i pokušaja da ih se pretvori u robinje “muževnih”. Stečena prava ne damo, borimo se za sva ostala prava do potpune jednakosti!, zaključuje Jakšić.

ZADNJE OBJAVE