8 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJAZavršen međunarodni festival gastronomije i turizma Adriatic Gastro Show

Završen međunarodni festival gastronomije i turizma Adriatic Gastro Show

Završen je 5. po redu Međunarodni festival gastronomije i turizma Adriatic Gastro Show, koji  se održavao u Splitu. Adriatic Gastro Show  je najveća i najkvalitetnija HORECA sajamska manifestacija u regiji koja ugošćuje najpoznatija imena iz područja gastronomije, vinarstva, male tvrtke i OPG-ove iz cijele Hrvatske te inozemstva, turizma sa svojim domaćim proizvodima, te tvrtke iz sfere ugostiteljstva i opremanja prostora.

-Izuzetno nam je zadovoljstvo što Vam prenosimo svoje iskustvo i  sa velikim ambicijama ćemo pomoći izlagačima da svoje proizvode, usluge i inovacije predstave širokoj publici koju Adriatic Gastro Show okuplja iz 17 zemalja te dalekog Čilea i Indije, rekao je direktor sajma Stipe Šamija.

Na 12.000 četvornih metara izložbenog prostora kroz organizirane manifestacije, predstavio se cjelokupni asortiman proizvoda i usluga i gastro show na čak 200 četvornih metara, okupilo se 670 izlagača i tvrtki iz čak 17 zemalja svijeta. Sve su to najeminentnija imena iz gastronomije, vinarstava i turizam, a popraćeno s bogatim programom. Pokrovitelji  ove manifestacije su: predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo poljoprivrede RH, SD Županija, grad Split, TZ SDŽ, TZ grada Splita, HG Komora. 

-AG Show je ujedno središnje mjesto održavanje važnih stručnih susreta, poslovnih susreta, prezentacija i edukacija. Iznimno je reći da AG Show organizirano posjećuju hotelski lanci, mali hoteli, apartmani, restorani i kafići. Posebno ističem Ruralni turizam 365 u organizaciji HGK Ž. Komore Split. Sve ovo ne bi bilo dovoljno da nije institucija koje nas već godinama prate i pomažu – na tome im veliko hvala. Posebno bi se zahvalio Županiji, gadu Splitu TZ ŽS Dalmatinske… Sretan sam što ste tu i što Vas imam za partnere  – Zaključio je direktor sajma Stipe Šamija. 

Gastronomsko blago s Korčule 

Najprije smo se susreli sa Izlagačima sa otoka Korčule, među kojima je Gospođa Josipa Barčić ispred udruženja obrtnika Korčula – Lastovo i predstavljaju otok Korčulu, a ujedno predstavljaju Hrvatski otočni proizvod. Donijeli su, te je na štandovima: ekstra djevičansko maslinovo ulje, rakije, rogači, mendule – bajame,  suhe smokve (bijele i crne), korčulanske kolače, unikatne nakite,  unikatne proizvode od maslinova drva. Nešto novo – namaz od rogača i zove se karat – koštica od rogača u doba  antike je bila  mjerna jedinica za zlato  i zato je namaz od rogača nazvan karat. Svaka koštica od rogača u cijelom svijetu je jedinstvene težine. Zato kažemo 18.-to bijelo karatno zlato…tu su još suha kadulja, krokant, krašuni – tradicionalni korčulanski kolači. Ispred klastera imaju dosta mladih osoba koji ostaju na otoku i bave se poljoprivredom – počeli su obnavljati zapuštena poljoprivredna zemljišta, jer su procijenili da od nje,  na otoku mogu normalno živjeti, tako bi mogao otok što duže egzistirati što se tiče napučenosti – demografije.  U Lumbardi imaju popularnu plažu  “Pržina” (plaža os sitnog morskog pijeska – koji se prije vadio i upotrebljavao u građevinarstvu) i poznato vino ‘Grk’, jer on uspijeva samo na pjeskovitim – pržinastim tlima. Imaju kapara, motara  i žižula uz masline. Na Korčuli poznata je sorta masline Lastovka. Vaš izvjestitelj je bio poslom prije dvadesetak godina u Lumbardi i na plaži “Pržina”. Tu uspijevaju puzeće rajčice sa sitnim plodom. Kadulja se stavi u ‘vrilu’ prokuhanu vodu i zaprži se ‘cukar’ – šećer, čaj slatki se pomiješa sa vrućim ‘mlikom’ i dobije se roza boja mlijeka i to se pije u stara vremena djeci davalo za liječenje bronhitisa. Sušenu kadulju neki ljudi stavljaju kad kuhaju u mesna jela. Imaju crne i bijele suhe smokve – razlika je u okusu  – nisu sumporane, oprane su u moru i ponovo vraćene  na sunce da se posuši more i tako pakirane s lovorovim listom. 

Na Hvaru Grgo Lučić koji je također u Hrvatskom Otočkom proizvodu – on ima svoju malu destileriju i pravi eterična ulja  – origanovo , koje dosta zdravo potom   ulje od lovora, ulje od ružmarina, lavande, smilja. Usput možemo napomenuti da je  Gospođa Josipa predsjednica klastera ‘Hrvatski otočki proizvod’. Na otoku  Ižu jedan mladi bračni par uzgaja artičoke. U Kalima na Dugom otoku ljudi se bave preradom ribe.

Vinarka iz Slavonije vina plasira na Čiovu

Posjetili smo štand jedine žene vinarke  gospođu Zoricu Tandaru iz Kutjeva, koja proizvodi vina: najpoznatija je graševina, zatim, rajnski rizling, chardonnay, sauvignon. Imaju 30.000 trsova i cijela obitelj je povezene u obrt koji radi 15 godina. Djeca su se uključila, tako da imaju stručnjaka za vino –  mr. ing. agronomije  – smjer vinarstvo, ht tehničara. Govore i pišu četiri strana jezika. Gospođa Zorica ima dvije kćeri koje su uključene u taj posao. Jedna je udata i zet je uključen u te poslove od kojeg mogu dobro živjeti uz puno rada i truda. Imaju kvalitetu i vrhunska vina. Dosta vina plasiraju u Slatine na otoku Čiovu u turističke objekte i na kućnom pragu. Ovo jedan od primjera spoja zelene i plave Hrvatske. Požeška vina iz Slavonije se prodaju na otoku Čiovu u Dalmaciji. 

Evo nekoliko zanimljivosti o vinu: Hrani vašu dušu umjesto da vam je oduzima. Vino je gorivo koje očajnički tražimo kad se moramo družiti. Uz njega sve se čini lakšim, vaše samopouzdanje raste, a razgovori teku bez problema; Ako ga pijete dok vježbate, postići ćete sjajne rezultate. Europsko društvo za kardiologiju dokazalo je da umjereno konzumiranje alkohola uz vježbanje može ublažiti simptome arterioskleroze. Od vina niste napuhani, za razliku od drugih pića. Svima je poznat osjećaj koji imaju od piva i drugih tamnih pića. Možda se baš zato toliko ljudi odlučuje za vino; Čaša vina ima isti učinak kao sat vremena u teretani. Studija o pozitivnim učincima resveratrola, sastojka crnog vina, otkrila je da vaše tijelo može imati istu korist od čaše vina kao od jednog sata u teretani; Prosječan broj zrna grožđa koji je potreban da se dobije boca vina je 600. Običaj dodirivanja čašama, ili po domaći “živjeli” potiče još iz starog Rima, gdje su koristili tu metodu da budu sigurni da jedan pošteni Rimljanin drugom nije otrovao piće. Pri zdravici čašama vino se prelijevalo iz jedne čaše u drugu i obrnuto.

Mrkijev pršut iz Pakova sela

Poslije smo naišli na Trogirane – brata i sestru Tomislava i Ivanu Pelivan koji zastupaju očev  štand  M.T.O. “Mrki”. Otac im je bio u zrelim godinama najbolji u igri ‘lomljenje ruke’ na području Dalmacije i Hercegovine, sudjelovao je dosta puta na seoskoj manifestaciji u Radošiću.  Kako nam kaže sin Tomislav Pelivan: imaju dalmatinski pršut kojeg pripravljaju u  svojoj pršutani  u Pakovu Selu, pečenicu, pancetu, ‘buđolu’, suhe ‘koštradine’, kobasice…Proizvode količinski koliko mogu i sve to prodaju i mogu od toga dobro živjeti. Imaju mesnicu u Trogiru, te režu pršut i pakiraju ga u plastičnu foliju koju zavare tako da je stručno pakiran pršut.

Udruga ŠKMER djeluje od 2006. godine te smo od svog osnivanja do danas organizirali i realizirali brojna događanja i projekte vezane za gastronomiju kao što su natjecanja kuhara, gastro izložbe, sajmovi, festivali gastronomije, prezentacije i edukacije (tečajevi za amatere, treninzi za profesionalce, dječje radionice, intenzivna škola kuhanja “Ala Chef”, prekvalifikacije, edukacije – treninzi i consulting za restorane, trening osoblja za jahte – turističke brodove i jedrilice, izrada jelovnika i normativa – trening jela skarte)…  

– Mi najveći naglasak stavljamo na edukaciju, a osmislili smo bogat program. Vrijeme  održavanja sajma je izvrsno, jer osim što izlagačima nudi mogućnost da se upoznaju s korisnicima prije početka sezone, daje priliku i ugostiteljima da se kvalitetno pripreme za uspješnu sezonu. Alma Harašić Bremec je  voditeljica Kuharske akademije, a koja je poručila kako podržavaju ovaj projekt jer se njime pokazuje da ugostiteljstvo može doći na višu razinu. 

Članovi udruge sudjeluju na raznim manifestacijama i projektima sličnih domaćih i inozemnih organizacija. Posebno ističemo sudjelovanja na međunarodnim kuharskim natjecanjima na kojima je njihova kuharska reprezentacija osvojila veliki broj medalja i priznanja.

 Osnovni ciljevi Udruge su: promicanje i unapređivanje kuharske struke; suradnja s drugim istovrsnim i sličnim domaćim i inozemnim savezima i organizacijama, kao i sa organizacijama sajamskog tipa; organiziranje natjecanja, gastro izložbi, festivala i prezentacija s ciljem promocije kulinarstva u Hrvatskoj i inozemstvu; edukacije kuhara, ugostitelja, građanstva, djece i ostalih zainteresiranih za kulinarstvo u zemlji i inozemstvu.

Za ovu prigodu su pripremali  mladu tunu od 34 kg  – kao mladi ‘janjčić’ koja se hrani inčunima i srdelama koje koče love, tako da je meso prekrasno. Ulovljena  je na kornatskom području.  Pripremaju je na različite načine, kako bi prikazali posjetiteljima specijalitete od tune,  tako na slici dolje možemo vidjeti kralježnicu, rep i glavu – kazala je gospođa Ines Delić.

Tu smo vidjeli štand Tomić poljičkog soparnika iz Trnobusa – Gornja Poljica.  Potom štand  talijansko – hrvatskog izlagača  GianFranco Cre Paldi iz Toskane u Italiji, a ima staru kuću u Puli i povremeno boravi u njoj. Ima dvojno državljanstvo. Proizvodi kravlji sir, svaki sir je težak 40 kg i potrebno je 100 litara mlijeka za jedan sir, za 1 kg  sira morate platiti 140 kn. Na kraju smo posjetili štand na kojem se nudi sir sa tartufima, tartufate, novost je čips s tartufima, krem čokolade…

{gallery}AGS{/gallery}

Tekst i foto: Ivan Marjanica, dip. ing.

ZADNJE OBJAVE