37 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRCrkva sv. Dominika: Svetom misom i procesijom obilježen blagdan Gospe Lurdske

Crkva sv. Dominika: Svetom misom i procesijom obilježen blagdan Gospe Lurdske

Blagdan Gospe Lurdske svečano je proslavljen u Kažotićevu nacionalnom svetištu i crkvi svetog Dominika. 

Nakon krunice i litanija, planirana je procesija s Gospinim kipom u klaustru samostana, ali zbog velikog broja vjernika iz Trogira, kao i brojnih hodočasnika ista se održala ulicama grada.   

Svečano misno slavlje predvodio je starješina dominikanskog samostana fr. Petar Galić OP, uz koncelebriranje fr. Matijasa Farkaša i asistiranje fr. Ante Kazotija i Ivana Turkalja.

Govoreći u propovijedi o povijesti Gospina ukazanja u Lurdu, predslavitelj je podsjetio na brojna čudesna ozdravljenja.

– Isus nam šalje svoju Majku da u nama probudi vjeru. Danas je toliko bolesti „modernog vremena“ koje nekada ni blizu nisu bile tako izražene. Nije bilo toliko stresa, napetosti, užurbanosti od čega se gubi  zdravlje, mir u vlastitom srcu i u međusobnim odnosima. 

Danas su nam bolesne obitelji, nemir je uzdrmao mnoga srca i Isusova majka nas želi uputiti na svog sina bez kojeg nema mira, istinskog ozdravljenja, oslobođenja i povjerenja. 

Gospa svom sinu govori o našim manjkavostima, slabostima, bolestima, očajnim stanjima i kaže mu: “Sine, vina nemaju” , a On  je najslabiji na svoju majku i ne može, a da je ne usliša. 

Bolesti nisu samo fizičke, čovjek nije samo tijelo, već duh, duša i tijelo. Isus nas želi ozdraviti u cjelosti. Želi nam obuhvatiti čitav život i osloboditi nas od bolesnog stanja da ga možemo slaviti čitavim srcem, kazao je fr. Petar i dodao kako sakrament bolesničkog pomazanja nije samo za one koji su u smrtnoj pogibelji, već za sve one koji su bolešću pritisnuti.

Isus te želi ozdraviti jer došao je zbog bolesnih, a ne zbog zdravih, zbog grešnih, a ne zbog pravednih. Pravo ozdravljenje uključuje i obraćenje od grešnog života. Za čovjeka je najveća bolest udaljenost od Boga, a svaki dolazak Isusu je povratak zdravlju, u zonu zdravih i blagoslovljenih, zaključio je predslavitelj misnog slavlja. 

Nakon svete mise svi nazočni vjernici, imali su priliku primiti sakrament bolesničkog pomazanja. 

Foto: Ivan Marjanica

{gallery}gospalurdska19{/gallery}

 

 

ZADNJE OBJAVE