26 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRZAPOČELI RADOVI NA REKONSTRUKCIJI CESTE DO SEGETA

ZAPOČELI RADOVI NA REKONSTRUKCIJI CESTE DO SEGETA

Već desetak dana traju radovi na rekonstrukciji županijske ceste (ŽC 6133), odnosno Ulice kardinala Alojzija Stepinca u Trogiru koji obuhvaćaju dionicu od tamošnjeg Doma zdravlja do granice sa Segetom dugu 680 metara. Riječ je o projektu Županijskih cesta čija ukupna vrijednost s uređenjem pristupne ceste luci Soline iznosi 2.017.435,46 eura. Od toga se iz EU fondova sufinancira 1.591.762,87 eura, Ministarstvo prometa 280.899,33 eura, a ostatak financira ŽUC.

Iako je najava o početku spomenutih radova usred sezona izazvala lavinu negodovanja građana, jer se radi o jednoj od najprometnijih cesta na ovom području na kojoj bi radovi mogli dovesti do prometnog kolapsa, trenutačna situacija na terenu na to ne ukazuje. Promet se na cesti odvija kao što je to uobičajeno ljeti. Prometna signalizacija koja je postavljena pokraj trgovačkog centra TOMMY te iskopi koji se vrše uz parking Doma zdravlja i na zapadnoj strani prema Segetu kod tamošnje autopraonice pokazuju da je gradilište otvoreno.

  • Kada smo otvorili gradilište 26. lipnja iskolčena je trasa te su započeli radovi čišćenja terena na mjestima gdje je to moguće, bez ometanja prometa – Konkretno, očišćen je teren na samom kraju trase, neposredno prije granice s općinom Seget  za temelje budućeg potpornog zida, te su počeli radovi na iskopu temelja za ogradne zidove ispred Doma zdravlja. Održane su koordinacije s ViK-om i HEP-om koji su također uključeni u posao. U tijeku su radovi na izmještanju postojećih vodovodnih priključaka. S predstavnicima Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika koji obavljaju arheološki nadzor obišli smo trasu i definirali mjesta gdje ćemo napraviti probne iskope, pojašnjava Hrvoje Balić, voditelj projekta pri ŽUC-u.
  • Možemo kazati kako je gradilište tek „načeto“ i kako je još u tijeku priprema za ozbiljni posao. Budući da se radi o rekonstrukciji ceste kroz naselje, gdje se uvijek pojavljuju brojne instalacije koje nažalost nigdje nisu evidentirane, ne možemo odmah doći na gradilište s velikim strojevima i većina posla, a koja je zapravo najvažnija „nevidljiva“ je građanima. Ograničenje za radove je i turistička sezona. Do 15. kolovoza promet će se odvijati dvosmjerno, bez ometanja prometa, a nakon toga ćemo u dogovoru s Gradom Trogirom i policijom vidjeti pod kojom prometnom regulacijom ćemo nastaviti s radovima, dodao je Balić.

Doznajemo kako su ŽUC-u financijska sredstva za ovaj projekt odobrena tek 29. svibnja, te da je ugovor s izvođačem, tvrtkom Cestar d.o.o. iz Splita potpisan 16.lipnja. S obzirom da je rok za završetak radova do kraja godine, oni su morali započeti sada, jer bi u protivnom propao novac i ta investicija na koju se čeka već desetak godina.

Gradilište pod budnim okom prati gradonačelnik Ante Bilić.

  • Drago mi je da su radovi započeli, iako nije baš najidealnije vrijeme za to. No, napravit ćemo sve što je u našoj ingerenciji da ne bude problema i da se ne remeti normalno funkcioniranje grada. Na kraju ćemo dobiti modernu prometnicu, riješenu oborinsku odvodnju, novu rasvjetu i nogostupe. Zapadni ulaz u Trogir bit će primjeren gradu kakav je zapravo Trogir, grad pod okriljem UNESCO-a, kazao je gradonačelnik Bilić.

GORDANA DRAGAN

Foto: Joko Herceg

ZADNJE OBJAVE