8 C
Trogir
Subota, 9 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRZA USKRS U TROGIRU SKORO OBOREN REKORDAN BROJ NOĆENJA IZ 2019.

ZA USKRS U TROGIRU SKORO OBOREN REKORDAN BROJ NOĆENJA IZ 2019.

Trogirski turistički djelatnici te iznajmljivači zadovoljni su otvaranjem predsezone koja je započela uskršnjim blagdanima. Prema podacima Turističke zajednice tih dana evidentirano je 2 100 noćenja, što je za njih dvjestotinjak manje nego u istom periodu rekordne, predpandemijske 2019.

  • Bilježimo značajan rast u odnosu na protekle dvije godine koje je kao i sve druge destinacije obilježila COVID pandemija. Izuzetno smo zadovoljni što je naš grad zadržao status najpoželjnijih i svjetski poznatih odredišta. Ove rezultate smatramo iznimno dobrima, a sveukupni turistički promet u travnju uvertira je i nagovještaj vrlo uspješne turističke sezone. Interes turista za dolazak u grad majstora Radovana koji je već četvrt stoljeća pod okriljem UNESCO-a je velik, najave bookinga za predstojeću sezonu su dobre, a sve to potvrđuje i broj rezervacija, kazuje direktor TZ-a Marin Piveta.
  • Predsezonu planiramo dodatno pojačati organiziranjem manifestacija različitog karaktera s naglaskom na kulturni turizam, sportske i outdoor aktivnosti, promociju gastronomije uz bogat glazbeni program, koje će uvjereni smo privući turiste, dodao je.

Doznajemo kako su u strukturi gostiju za vrijeme proteklih blagdana, te tijekom travnja prevladavali gosti iz Francuske i Njemačke. Ono što je za istaknuti je značajan porast dolazaka domaćih gostiju koji čini 11,64 posto od ukupnog broja. Usporedbe radi u istom razdoblju 2019. taj udio iznosio je samo 3,29 posto. Najviše gostiju, što je i razumljivo, lokaciju za svoj odmor pronašlo je u središtu grada i njegovoj neposrednoj blizini. Od spomenutih 2 100 noćenja više od pola (63 posto) ostvareno je u privatnom smještaju, 34 posto hotelskom te 3 posto u kampovima i drugom nekomercijalnom smještaju.

  • U prilog ovim jako dobrim rezultatima zabilježenim u Trogiru u prvom dijelu predsezone ide i činjenica konstantnog povećanja broja aviolinija u Zračnoj luci Split, u kojoj promet raste iz tjedna u tjedan povećanjem broja i uvođenjem novih linija. Također, moramo uvažiti i pozitivne okolnosti u vidu ukidanja epidemioloških mjera koje također utječu na povećanje mobilnost i putovanja. Ljudi su željni putovanja i otkrivanja novih destinacija nakon dvije godine ograničenja koje su unijele nemir u našu svakodnevnicu i u turizam kao djelatnost. Vjerujem da je to iza nas, poručuje prvi čovjek trogirskog TZ-a.

GORDANA DRAGAN

Foto: @ivanphotography21 

ZADNJE OBJAVE