24 C
Trogir
NaslovnicaKULTURAwww.kastela.org/ Otvorena izložba Ante Tadića (FOTO)

www.kastela.org/ Otvorena izložba Ante Tadića (FOTO)

DALMATINSKA NAIVA U NADBISKUPSKOM KAŠTELU. Izložba se može pogledati do 30. srpnja.

Originalnost Ante Tadića upravo je u slikanju turističkog, mediteranskog ozračja Splita,  s njegovim prepoznatljivim kulisama, drevnom tehnikom ulja na staklu na slobodan i individualan način u ulozi slikara i  neobičnog svjedoka prostora i vremena u kojem se našao, navela je viša kustosica Muzeja grada Kaštela Mirele Duvnjak prilikom otvaranja izložbe u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu.

Rijetko je naivno slikarstvo u Dalmaciji, nedovoljno istraženo i valorizirano, a već ga se uvriježeno naziva dalmatinskom  naivom.  Začetnikom dalmatinske naive smatra se Eugen Buktenica (Grohote, Šolta, 1914.–1997.) Još je autora koji se ozbiljno bave ovom inačicom slikarstva, ali koliko nam je poznato niti jedan osim Ante Tadića ne rabi tradicionalnu i zahtjevnu tehniku slikanja na staklu.

Anto Tadić  kao mladić doselio se iz rodne Posavine  u Split  radi školovanja  na tadašnjoj Pedagoškoj akademiji, ponijevši sa sobom mladenačke  crteže i slike rađene uljem na staklu. U Splitu je ostao, saživio se s mediteranskim ambijentom  i postao Ante. Uz profesionalni rad odgojitelja Tadića ne napušta njegova iskonska potreba da slika i bira izražavati se u duhu naivnog slikarstva u kojem ujedinjuje  geografsko i emocionalno ishodište s  podnebljem  odabranim za daljnji život…

Anto Tadić (Ante) rođen je 1947. u Velikoj Brusnici u Hrvatskoj Posavini. Pedagošku akademiju završio je 1975. godine u Splitu. Živi i radi u Splitu i u Okrugu Gornjem na otoku Čiovu.  Izlagao je samostalno, te je sudjelovao na brojnim  skupnim izložbama. Član je Hrvatskog društva naivnih umjetnika.

Izvor: PORTAL GRADA KAŠTELA (www.kastela.org)

{gallery}antotadickastela{/gallery}

 

ZADNJE OBJAVE