19.9 C
Trogir
Ponedjeljak, 18 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRVrijedna donacija trogirskim vatrogascima! Novi dron za kvalitetniji rad i veću sigurnost...

Vrijedna donacija trogirskim vatrogascima! Novi dron za kvalitetniji rad i veću sigurnost građana

Trogirski vatrogasci danas su u postaji preuzeli dron i mobilni telefon za njegovo korištenje koje im je donirao Tele2 u sklopu svojeg višegodišnjeg projekta DRONacija. Uoči protupožarne sezone, nova bespilotna letjelica vatrogascima će omogućiti rano otkrivanje požara i praćenje napretka u gašenju s udaljene lokacije, te samom time učinkovitije spriječiti štete koje uzrokuju požari i doprinijeti većoj sigurnosti vatrogasaca i građana.

Prije preuzimanja donacije, vatrogasci su imali teorijsku i praktičnu edukaciju kako bi što učinkovitije upravljali dronom. Edukaciju je također organizirao Tele2, u suradnji s partnerom ”Geomatika Smolčak”, ovlaštenim distributerom za geodetske instrumente, softvere i geodetska rješenja. U online edukaciji, prvoj takvoj održanoj u sklopu DRONacije zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, vatrogasci su sa stručnjacima prošli mnogobrojne detalje o postavkama koje im mogu pomoći kako bi brže i kvalitetnije reagirali kada im dron zatreba, a potom su na terenu u Trogiru imali višesatnu edukaciju za praktično svladavanje glavnih funkcionalnosti koje su im potrebne u njihovim aktivnostima.

-Radi se o donaciji vrijedne opreme koju nismo u mogućnosti sami nabaviti tako da je ovo zaista posebna prigoda. Jedan dron već imamo no ovaj je tehnički kvalitetniji te ćemo ga iskoristiti u potpunosti, kazao je zapovjednik DVD-a Trogir Marin Buble tijekom preuzimanja donacije.

-Zahvalio bih svim djelatnicima Tele2 na ovoj hvalevrijednoj donaciji koja će zasigurno pomoći našim vatrogascima za kontrolu opožarenog područja te prevenciju mogućih požara. Dronom je lako pregledati široko područje i time na vrijeme uočiti požar, naglasio je Viktor Novak, zamjenik gradonačelnika Trogira.

Dronovi na daljinsko upravljanje vatrogascima su iznimno korisni za rano otkrivanje mjesta požara i praćenje s udaljene lokacije, a imaju i visokokvalitetnu kameru za pregledavanje terena te termalnu kameru za otkrivanje, mjerenje i snimanje nevidljivog izvora topline u visokoj preciznosti. Tako u nekim situacijama vatrogasci zahvaljujući pomoći bespilotnih letjelica mogu reagirati već za pet minuta.

-Društvena odgovornost dio je svakodnevnog poslovanja Tele2, a zaštita okoliša jedan je od najboljih načina kako možemo pokazati svoj doprinos zajednici. Naime, već smo donirali deset bespilotnih letjelica kako bismo povećali sigurnosti vatrogasaca u njihovom redovitom poslu, a ove godine dronovi će postati dio standardne opreme u vatrogasnim društvima u Trogiru, Šibeniku, Osijeku, Slavonskom Brodu i Zaboku, istaknula je Marijana Grubešić, koordinatorica društveno odgovornog poslovanja u Tele2.

Zaštita od požara u Hrvatskoj tema je od nacionalnog interesa, a istodobno je vatrogasnoj zajednici nužna podrška za poboljšanje kvalitete rada i sigurnosti. Tele2 je zato ponosan što je zahvaljujući svojim internim i eksternim projektima vodeći primjer iz korporativnog sektora u tome kako postati čuvar šume, podići svijest o važnosti zaštite okoliša, ali i pomoći zajednici konkretnim društveno odgovornim aktivnostima.

Foto: IRM

ZADNJE OBJAVE