11 C
Trogir
Ponedjeljak, 12 veljače, 2024
NaslovnicaKULTURAVrijedna donacija Trogiranina Mirka Svilana Muzeju grada Trogira

Vrijedna donacija Trogiranina Mirka Svilana Muzeju grada Trogira

Trogiranin Mirko Svilan,  koji već dugi niz godina živi nedaleko Opatije, a koji je nasljednik jednog dijela pokretne ostavštine obitelji Mavretić, darovao  je Muzeju grada Trogira portret Antuna Mavretića, portret njegove sestre te odlikovanje pape Pia IX.

Antun Mavretić, pripadnik je istaknute i bogate građanske obitelji koja se u Trogiru spominje od 18. stoljeća. Prvi se spominje Karlo Mavretić koji je 1723. godine vjenčao Ružu Cazzalo, te je sagradio  kuću u predjelu Pasike 1784. godine o čemu svjedoči natpis na pročelju. Tijekom 19. stoljeća za načelnika Antonia Garagnin – Fanfogne, Antun je  obnašao dužnost općinskog savjetnika  te je između ostalog vodio radove na obnovi crkve sv. Mihovila 1862. godine, koja se nalazila u blizini njegovih posjeda. U austrijskom katastru 1830. spominje se industrijalac Antun Mavretić koji je imao svoju uljaru, kuću za iznajmljivanje te kuću, dvokatnicu u kojoj je stanovao. Također se spominju Roza i Elena Mavretić koje su u suvlasništvu u blizini Antunove kuće, posjedovale dvokatnicu za stanovanje.

Papa Pio IX 1868. godine odlikovao je Antuna Mavretića ordenom Sv. Silvestra za njegove zasluge. Portret kojega je Muzej dobio, prikazuje  muškarca u zrelim  godinama odjevenog u tamni sako, ispod kojega se nazire prsluk,  bijela košulja s tamnom vrpcom oko vrata svezanom u čvor i smeđe hlače. Od nakita uočava se lanac za džepni sat i prsten na ruci dok je u drugoj ruci držao štap. Na portretu se uočava frizura po modi prve polovine 19. stoljeća s dužim zaliscima. Slika se datira u početak druge polovice 19. stoljeća, ulje na platnu, 60×49 cm (s okvirom 62,5 x 73 cm), rad venecijanske slikarice Marie Tagliapietra u pozlaćenom okviru.

Portret  njegove sestre prikazuje gospođu odjevenu u tamnu haljinu ili haljetak visokog ovratnika, ukrašenog kopčom te maramom sa strane. Kosa je visoko sakupljena i ukrašena bisernom iglom a na  ušima se uočavaju naušnice. Slika se datira u godinu 1890., ulje na platnu, 53 x 40 cm (s okvirom 72 x 60 cm), rad  Fr. Hallera, u crnom okviru.

Portreti  su poznati u literaturi budući su o njima pisali akademici Kruno Prijatelj i Radoslav Tomić. Ovom  vrijednom donacijom obogaćena je Zbirka novovjekovne kulturne povijesti Muzeja grada Trogira. 

Tekst:Dr.sc.Fani Celio Cega

Foto: Muzej grada Trogira

{gallery}taglia{/gallery}

ZADNJE OBJAVE