38 C
Trogir
NaslovnicaDOGAĐAJIVRIDNE RUKE OBALE, ZAGORE I ŠKOJA 2017

VRIDNE RUKE OBALE, ZAGORE I ŠKOJA 2017

U Trogiru će se u organizaciji Grada Trogira i Turističke zajednice grada Trogira od 26. do 28. svibnja 2017., održati već tradicionalni 8. Dani autohtonih proizvoda, tradicijskih obrta i folklorne baštine „VRIDNE RUKE OBALE, ZAGORE I ŠKOJA 2017 – Od Kairosa do danas“ 

Projekt objedinjuje više segmenata. U sajamskom dijelu manifestacije biti će predstavljeni umjetnički zanati, tradicijski obrti i autohtona jela i pića, proizvodi napravljeni po prirodnim izvornim recepturama kao što se to proizvodilo i radilo u stara vremena, dok je Trogir još bio grčka kolonija Tragurion, i što se održalo do današnjih dana. Posebni naglasak dati će se proizvodima mediteranskog podneblja, naše obale, zagore i škoja – maslinovo ulje i proizvodi od maslinovog ulja, vina, likeri, suho voće, ljekovito bilje, začini, suhomesnati proizvodi, riba, sirevi, izvorne gastronomske delicije, proizvodi od gline i keramike, drva, metala, prirodne tkanine, nakit od prirodnih materijala, prirodna kozmetika i sl. U programskom dijelu predstaviti će se bogati narodni običaji i tradicijski plesovi i glazba, umjetnost koja se od doba antike stvarala na ulicama, mjestima na kojima se živjelo, radilo i trgovalo. Grad Trogir biti će u ove dane festivala mjesto ulične umjetnosti i radosti, grad plesača, glazbenika, akrobata, žonglera i slikara, koji će nam dočarati svoja umijeća, a sve kao valorizacija nematerijalne kulturne baštine naše obale, zagore i škoja i to od vremena drevnog Kairosa do današnjih dana. 

U cilju poticanja naših obrtnika i proizvođača na izradu kvalitetnih i originalnih suvenira, ponovo će se, od strane ocjenjivačkog suda sastavljenog od predstavnika Obrtničke komore te istaknutih likovnih umjetnika i dizajnera, nagrađivati i originalnost suvenira u sljedećim kategorijama: 1. Etno suvenir, 2. Uporabni suvenir i 3. Umjetnički suvenir. Posebna kategorija nagrade biti će dodijeljena i najbolje uređenom štandu sajma kao i najboljoj prezentaciji proizvoda. 

Već tradicionalno, i ove godine, krenuti ćemo u potragu za skrivenim Kairosom. U Noći Kairosa tragači će kroz potragu za svojim sretnim trenutkom naučiti mnogo o tajnama uskih gradskih kaleta, grbova na plemićkim dvorima i crkvama, a sve to kroz igru koja u svima nama budi uspavanu djecu –  jer igra je u čovjeku od pamtivijeka.

Naravno tu je i nezaobilazna, nadaleko poznata trogirska slastica „Trogirski rafiol“ kojem i ove godine manifestacija pridaje poseban značaj, te će sve već tradicionalno održati natjecanje za prestižnu nagradu „Naj Trogirskog rafiola“. Njihovu kvalitetu ocjenjivati će stručni žiri sastavljen od poznatih nutricionista i gastronoma.

„Vridne ruke obale, zagore i škoja – Od Kairosa od danas“ su kulturno-turistička manifestacija koja kroz sajamske i programske prezentacije, nastupe folklornih društava i prezentacije narodnih nošnji s naglaskom na upotrebu baštine u svakodnevnom životu, ističe bogatstvo nematerijalne kulturne baštine. Glavni socio-kulturni cilj  projekta je očuvanje lokalnih identiteta u današnjim uvjetima sve veće globalizacije.

Pozivamo Vas da nam se i Vi priključite i na kraju mjeseca svibnja, uživate u bogatoj nematerijalnoj baštini naše obale, zagore i škoja. 

ZADNJE OBJAVE