13 C
Trogir
Ponedjeljak, 18 ožujka, 2024
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJA'Hod za život' ove subote u Splitu

‘Hod za život’ ove subote u Splitu

Hod za život, obitelj i Hrvatsku miroljubivi je hod građana u znak potpore nerođenoj djeci, njihovim majkama, očevima i obiteljima.  Ove će se godine, osim u Zagrebu, po prvi put održati u Splitu u subotu,  20. svibnja. Okupljanje sudionika bit će u 10 sati pred crkvom Gospe od Zdravlja, a potom će Marmontovom hodati do Rive, gdje Splićane i njihove goste očekuje bogati zabavno-glazbeni program u sklopu kojega će nastupiti Meri Cetinić, Alen Nižetić, Klapa Kontra i drugi izvođači.

Na press konferenciji Hoda za život – Split održanoj u četvrtak, 11. svibnja u kavani Bajamonti na splitskim Prokurativama, članovi organizacijskog odbora predstavili su ciljeve i program manifestacije.

„Hod za život je miroljubivi hod građana kojim želimo ljudima posvjestiti da život počinje začećem i da ga trebamo štititi u svim njegovim fazama, sve do prirodne smrti“, istaknuo je Tomislav Slavić, voditelj organizacijskog tima Hoda za život – Split te dodao: „Drago nam je da se Hod za život prvi put događa u našem gradu i njime ćemo nastojati naglasiti činjenicu da  je svaki život jedinstven. Cilj nam je i da se ljudi različitih profila taj dan ujedine, da se zajedno veselimo životu i zato vas pozivamo da 20. svibnja dođete na ‘Hod’ i da pokažemo da je život vrijedan, i da svi – mali i veliki – stanemo zajedno u zaštitu života“.

Mihaela Krajina istaknula je pravo na život kao temeljno pravo, naglasivši i važnost prava na dostojanstven život od začeća do prirodne smrti. „Pozivamo sve da pruže potporu svakom rođenom djetetu, majkama i obiteljima, a na poseban način nerođenoj djeci i trudnicama“, kazala je Krajina dodavši kako se za svaki život vrijedi boriti.

„Važno je i da država konkretnim mjerama pomogne majkama i obiteljima te da se tako popravi i demografska slika u Lijepoj Našoj. Cilj nam je i pružiti podršku majkama koje razmišljaju o pobačaju, odnosno želimo istaknuti potrebu da one budu educirane o svim znanstvenim činjenicama vezanima uz početak i razvoj začetog života. Istaknut ćemo i potrebu za konkretnom pomoći svim majkama. Cilj nam je hodati u zajedništvu sa svima koji ne mogu hodati – sa odbačenima, bolesnima, napuštenima – te pružiti podršku i onima koji razmišljaju o odlasku iz domovine“, naglasila je Krajina.

Neven Mikšić je u svom izlaganju istaknuo pravo na život kao temeljno ljudsko pravo iz kojeg proizlaze sva ostala prava: „Dužnost nam je štititi pravo na život svih onih koji se ne mogu sami štititi i zato sam se odlučio uključiti u Hod za život te ovim putem pozivam se Splićane i Dalmatince da nam se pridruže“.

Ružica Gulan je pričala o splitskoj inicijativi Hod za život koja djeluje u sklopu udruge „Život biraj“ kazavši: „Naš organizacijski tim radi već nekoliko mjeseci, a u „Hodu“ će volontirati više od 150 građana različitih profila – od vjernika različitih vjeroispovijesti do ateista i agnostika – no svima nam je zajednička želja da zaštitimo život.“ „Pozivam sve Splićane i Dalmatince da nam se priključe u Hodu za život kojim ćemo ukazati na dostojanstvo i neponovljivost svakog ljudskog života. Garantiramo vam pravu dalmatinsku feštu“, poručila je Marina Borovec. 

Izvor: smn.hr

ZADNJE OBJAVE