14 C
Trogir
Ponedjeljak, 20 studenoga, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRVOKALNI KVARTET FROTTOLA: PROMOCIJA ALBUMA „KANCONIJER LJUVENI“

VOKALNI KVARTET FROTTOLA: PROMOCIJA ALBUMA „KANCONIJER LJUVENI“

Album „Kanconijer ljuveni“ trogirskog vokalnog kvarteta Frottola predstavlja skladbe iz vremena renesanse, uglavnom frottole i villanelle iz 15. i 16. stoljeća kakve su se u to vrijeme pjevale u salonima trogirskih plemićkih i patricijskih palača, pučkim dvorima, klaustrima samostana pa i diljem onodobne Europe.

Promocija će se održati 10.12. u Galeriji Cate Duišin Ribar u Trogiru s početkom u 19 sati. Album će prezentirati Vito Balić dr.sc. etnomuzikologije, Ivan Cinotti producent albuma i Duško Geić, urednik izdanja.

Vokalni kvartet Frottola osnovan je 1997. godine kao klapa. Danas pjevaju uglavnom pjesme iz vremena renesanse te ranog baroka. Članovi kvarteta su: Sanja Bašić (alt/tenor), Duje Bonačić (bas/gitara), Duško Geić (bariton) te Joško Šantić (tenor). Geić i Šantić su jedni od osnivača kultne Klape Trogir te njeni dugogodišnji pjevači.

Na albumu je uvrštena i lirska pjesma I kliče divojka koju je 1555., negdje u vodama otoka Šolte, za vrijeme ribanja, na kazivanje svojih domaćina ribara Paskoja i Nikole, zapisao naš renesansni pjesnik Petar Hektorović. Iako se ova pjesma vjerojatno nije pjevala u salonima palača, uvelike je značajna za našu etnomuzikologiju jer predstavlja prvi zapis glazbe i teksta jedne tradicijske pjesme u Hrvata. Pjev svojih domaćina Hektorović u „Ribanju“ opisuje kao dvoglasan (… jedan niže daržeć/drugi više pojuć), no s velikom dozom sigurnosti možemo pretpostaviti da se za vrijeme ribanja pjevu svojih domaćina, spontano pridružio i Petar, a kako je bio glazbeno educiran, za očekivati je da je to učinio pjevajući treći glas tj. dionicu basa. Vođen tom pretpostavkom, priređivač Duško Geić ovaj je napjev harmonizirao kao troglasan.

„Kanconijer ljuveni“ je snimljen, izmiksan i masteriziran u studiju izdavača Extra Music.

Pjesmu „I kliče divojka“ možete poslušati ovdje:

Album „Kanconijer ljuveni“ možete poslušati ovdje:

ZADNJE OBJAVE