9 C
Trogir
Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022
NaslovnicaKULTURAVeterani KUD-a Kvadrilja sudjelovali na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu

Veterani KUD-a Kvadrilja sudjelovali na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu

Veterani Kulturno-umjetničkog  društva (KUD) „Kvadrilja“ sudjelovali su na ovogodišnjoj 53. Međunarodnoj smotri folklora (MSF) koja se održavala od 17. do. 21. srpnja 2019. u Zagrebu pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića.

Tom prigodom otplesali su kvadrilju, trogirsku četvorku, uz pratnju mandolinskog sastava, tri puta: 18. srpnja u večernjim satima na Trgu bana Josipa Jelačića, 19. srpnja u jutarnjim satima također na Trgu bana Josipa Jelačića te na Europskom trgu. Dana 21. srpnja u palači Dverce, među ostalim sudionicima 53. Međunarodne smotre folklora, KUD-u „Kvadrilja“ uručena je Zahvalnica za sudjelovanje i stvaralački doprinos. Valja naglasiti da je Međunarodna smotra folklora u Zagrebu proglašena 2014. godine Odlukom Ministarstva kulture RH manifestacijom od nacionalnog značaja. Stoga je i Zahvalnica uručena KUD-u „Kvadrilja“ potpisana od strane Nine Koržinek Obuljen, predsjednice Vijeća MSF-a i ministrice kulture RH, Tvrtka Zebeca, umjetničkog ravnatelja MSF-a i Josipa Forjana, ravnatelja Kulturnog centra Travno, glavnog organizatora MSF-a. 

Da se podsjetimo: KUD „Kvadrilja“ osnovano je prije pola stoljeća – u prosincu 1969. godine. Prve tri godine, Društvo je djelovalo kao folklorna sekcija pri Savezu omladine Čiovo, nakon čega se registriralo pod imenom Folklorni ansambl Trogir (FAST). Godine 1997. radi promoviranja tradicijskog trogirskog plesa – kvadrilje promijenilo je ime u KUD „Kvadrilja“ pod kojim djeluje i danas. Društvo nastoji očuvati kvalitetu, podučava djecubi mlade, popularizira kulturnu baštinu i vrijednosti grada Trogira te promiče trogirski i hrvatski kulturni identitet.K UD „Kvarlja“ je jedno od društava s najdužim kontinuitetom djelovanja u Trogiru, te jedan od važnijih dionika kulturnog života grada Trogira i promotora trogirske plesne i glazbene baštine. U Trogiru se pleše uz orkestar limene glazbe – Narodnu glazbu  Trogir ili pak uz mandolinski sastav.  Trogirska kvadrilja je u srpnju ove godine upisana je u Registar kulturnih dobara RH kao nematerijalno kulturno dobro. 

Dr. sc. Danka Radić

Foto: Privatni album

{gallery}dankaradic2{/gallery}

ZADNJE OBJAVE