28 C
Trogir
Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRVELIKO SRCE VOLONTERA ŽUPE SV. JAKOVA

VELIKO SRCE VOLONTERA ŽUPE SV. JAKOVA

Nakon potresa koji je zadesio Banovinu župa svetog Jakova na Čiovu okupila je svoje volontere koji djeluju preko Facebook stranice ”Srcem za najpotrebitije” te pozvala Trogirane da sudjeluju u prikupljanju pomoći za potresom pogođena područja. Od objave već prvog dana ispred Crkve okupio se veliki broj građana koji su donirali hranu, higijenskih potrepštine, deke, odjeću, obuću… Doznajemo to od volonterke koja je sudjelovala u toj akciji, a koja nije htjela da se spominju imena organizatora jer, kako je istaknula, sve što su radili radili su od srca.

Stoga prenosimo kronologiju same njihove akcije i zahvale pojedincima koju nam je ispričala.

  • Splitski, trogirski i kaštelanski taksisti udružili su se kao i naši sugrađani koji su svoje automobile punili stvarima “do krova” i sve te donacije odmah odvezli u Split gdje se napunilo nekoliko šlepera koji su to dopremili u Sabirni centar odakle se sve to distribuiralo potrebitima.
  • Za prikupljnje velikog broja potrepština od Grada Trogira dobili smo na korištenje malu dvoranu Vinko Kandija, jer je naša crkva bila premala. Od ranog jutra do kasnih večernjih sati pristizale su donacije sa svih strana. Imali smo osjećaj da su svi građani našeg Trogira sudjelovali u toj plemenitoj akciji. Bilo ih je zadivljujuće gledati kako donose različite stvari: grijalice, šatore, vreće za spavanje, igračke za djecu… Uspjeli smo napuniti čak dva šlepera i sami nismo mogli doći sebi od ushićenja da se ta kap dobrote prelila u ocean dobrote.
  • Vatrogasci iz svih DVD- ova Trogira i okolnih općina su dolazili su prepunim kombijima te ih iskrcavali u naš šleper, volonteri Crvenog križa pomogli su u pakiranju i utovaru, poneka djeca pomogla su u pakiranju kutija i hrane. Imali smo sreću što su ljudi i firme koji imaju šlepere sami nudili uslugu prijevoza i dostave. Nudili su se kombiji, tvrtka građevinskog materijala iz Trogira također je sudjelovala u akciji sa svojim radnicima, pomogli su na utovaru, a u ponudi smo imali i jedan viličar koji je pomogao pri ukrcavanju paleta. U Sisak je odvezena i kamp kućica koju su naši volonteri i građani donirali. Torcida Trogir priključila nam se u prikupljanju potrepština te su pomogli pri utovaru.   

Moramo spomenuti kako su trogirski torcidaši otišli u porušena mjesta pomoći tamošnjim stanovnicima u saniranju šteta. Zaista ne znamo koga bismo sve izdvojili u ovoj humanoj priči jer imamo osjećaj da smo se svi ujedinili i zajedničkim snagama uspjeli pomoći stradaloj Banovini. Stigla nam je informacija od gospođe Davorke iz Siska kako je osobno podijelila trogirske donacije stanovnicima, te da je za sve volontere i donatore služena misa zahvale u župi pohoda Blažene Djevice Marije koju je predvodio župnik Ivan Grbešić.

  • Posredstvom naših volontera u Trogir je stigla i jedna obitelj s potresom porušenog područja, a veseli nas vijest kako ovdje planiraju i ostati dok ne vide kakva će biti situacija i što će dalje. Koordinirali smo i s radnicima Kauflanda koji su nam proslijedili svoje donacije, a mi ih potom za Banovinu. I mesnica Ćudina pružila je svoju pomoć donirajući velike količine mesa.
  • Uvjereni smo da je zajedničkim snagama sve moguće. Ponosne smo na naš Trogir koji je pokazao veliko srce i ujedinio se u ovoj nesreći. Zahvalili bismo se i našem fra Matiji Matoševiću koji nam je ostavio otvorena vrata crkve svetog Jakova da u njoj i dalje prikupljamo hranu i higijenske potrepštine ne samo za pogođena područja već i za naše potrebite sugrađane.
  • Na kraju je važno naglasiti kako se naša stranica Srcem za najpotrebitije i župa svetog Jakova humanitarnim radom bave već tri godine. Svakog Božića prikupljamo pakete s hranom za potrebite obitelji iz Trogira te pripremamo poklon paketiće za Dom za starije na Čiovu. To ćemo nastaviti raditi i sljedećih godina i nadamo se da ćete nas podržati kao sto ste podražali i ovu našu akciju!
  • Još bih naglasili kako je svijet bez ljubavi, svijet bez vrijednosti, a Trogir je još jednom pokazao koliko se ljubavi u njemu krije.

Hvala vam dobri ljudi! – poručuje naša sugovornica.

G.D.

FOTO: Joško Herceg

ZADNJE OBJAVE