19 C
Trogir
Subota, 10 lipnja, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRTROGIRANI ODVAJAJTE OTPAD! Direktor Božidar Miše o reciklažnom dvorištu

TROGIRANI ODVAJAJTE OTPAD! Direktor Božidar Miše o reciklažnom dvorištu

Plan je da se u godinu dana prikupi osamsto tona odvojenog otpada, rekao je gradonačelnik Ante Bilić i dodao kako je Trogir tijekom protekle tri godine promijenio smjer odnosa prema okolišu

U  Planom, u neposrednoj blizini stanice za tehnički pregled vozila na adresi Put Dobrića 7, otvoreno je trogirsko reciklažno dvorište vrijedno oko 7.2 milijuna kuna od čega je iz EU-ova Kohezijskog fonda nepovratno sufinancirano osamdeset posto iznosa, dok je ostatak podmirio Grad. Objektom koji je izgradila splitska tvrtka „G. T. TRADE“ na  površini od 1837 četvornih metara upravljat će komunalci iz „Trogir Holdinga“. Radovi su započeli početkom prošle godine, ali iako je sve bilo gotovo dovršeno u ljeto, otvaranje je značajno usporila pandemija koronavirusa.  

Simboličnim odlaganjem starog otpada početak rada označio je gradonačelnik Ante Bilić, koji je istaknuo da je njegov glavni cilj povećanje stope odvojeno prikupljenog smeća te smanjenje količine otpada koji se odlaže na obližnji  deponij Vučje brdo. Plan je da se u godinu dana prikupi 800 tona odvojenog otpada, rekao je Bilić i dodao kako je Trogir tijekom protekle tri godine promijenio smjer odnosa prema okolišu te je najavio da uskoro stižu spremnici i kontejneri za odvajanje otpada.

Božidar Miše, direktor „Trogir Holdinga“ naglasio je kako je nepovratno potrošeno cijelo desetljeće u kojem su aktivnosti postepenog i sustavnog razvoja tog komunalnog društva izostale, ili su svedene na mjeru pukog tehničkog održavanja minimalnih operativnih aktivnosti. Nastavio je:

  • Unazad dvije i pol godine od stanja općeg moratorija po svim aspektima poslovanja i besciljnih lutanja koja su u pravilu rezultirala uzaludnim crpljenjem već manjkavih resursa, Holding je danas samoodrživi poslovni subjekt u većinskom vlasništvu Grada Trogira s jasnim smjernicama razvoja, zdravom vizijom i jasnom misijom u budućnosti. Cijela 2019. i 2020. poslovna godina obilježena je sustvnim radom kroz provođenje jasnih koherentnih poslovnih politika. U piramidi prioriteta prvo mjesto zauzela je transformacija sustava gospodarenja otpadom kroz ubrzano, ali sustavno provođenje usklađenja s istomenim Zakonom, ustvrdio je Miše.
  • Zacrtani ciljevi sukladno poslovnom Planu za 2021. su, osim preuzimanja na upravljanje reciklažnog dvorišta, povećanje primarne selekcije otpada, užurbani nastavak nadogradnje cjelovitog sustava prikupljanja, selektivno prikupljanje i ekološki prihvatljivo zbrinjavanje otpada. Pritom mislim na ugradnju polupodzemnih spremnika na cjelom području naše jedinice lokalne samouprave. Dodao bih još i ugradnju otpadomjera, uvođenje elektronske evidencije prikupljanja po korisniku, distribuciju spremnika od 1100l za papir, plasiku, staklo, također na cjelom gradskom području, kazao je prvi čovjek Holdinga pohvalivši angažman aktualne izvršne vlasti na realizaciji spomenutog projekta.
  • Ozbiljnije rezultate očekujem krajem ove godine, kada bi stopa odvojeno prikupljenog otpada trebala, prema podacima Agencije  za okoliš i prirodu, iznositi više od 10 posto u odnosu na dosadašnju 0,12 posto.
  • Ono što je važno kazati građanima jest da odvojeno sakupljanje otpada nije recikliranje, ali je prva stepenica ka tome. Ukoliko odvojeni sakupljeni otpad ( npr. glomazni, otpadna plasika, opasni otpad, otpadna ulja i sl. ) završi na odlagalištu, osim smanjivanja ograničenog kapaciteta odlagališta, neprimjerenim zbrinjavanjem riskiramo i dodatno onečišćavanje okoliša u kojem živimo. Stoga je reciklažno dvorište alternativa kako bi se to spriječilo. Jedino zajedničkom kolektivnom edukacijom moguće je postići cilj kojem stremimo, a to je zelena transformacija našeg mikrookruženja, ali i ukupnog gospodarstva.
  • Bez obzira na obveze o ispunjavanju zahtijeva EU o odvajanju i recikliranju otpada, svi zajedno odgovornim ponašanjem moramo čuvati zavičajni okoliš za sebe, ali i za nadolazeće generacije i toj paradigmi alternative nema, zaključio je direktor Trogir Holdinga Božidar Miše.

ŠTO SE SVE SMIJE ODLAGATI U PLANOM?

Reciklažno dvorište besplatno mogu koristiti fizičke osobe/kućanstva – korisnici javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada s područja Trogira. Važno je prije dolaska razvrstati otpad prema vrstama, a pri dolasku imati osobnu iskaznicu.

U reciklažno dvorište mogu se donijeti: papir i karton (novine, časopisi, bilježnice…), plastika (PET boce od napitaka, ulja, šampona, plastične vrećice, čepovi, igračke…), staklo (boce i staklenke svih boja, čaše…), e-otpad (električni alati, informatička i telekomunikacijska oprema, toneri, kućanski uređaji…), metal (limenke, konzerve, aluminijska folija…). Također, može se donijeti i glomazni otpad u količini ne većoj od 3 m3 u jednoj kalendarskoj godini, zatim građevinski otpad iz kućanstva u količini ne većoj od 200 kg unutar 6 uzastopnih mjeseci ili najviše 400 kg godišnje, otpadni tekstil, opasni otpad (baterije, lijekovi, akumulatori, boje, lakovi…) te ostali otpad (gume, otpadna ulja, boje, tinte…).

VAŽNI PODACI

Radno vrijeme  je od ponedjeljka do petka 8-17 sati te subotom 8-12 sati. Građani sve informacije mogu dobiti na broj mobitela 091/2234 027 te na mail reciklazno@tgholding.hr. Inače, trogirskim domaćinstvima uz komunalne račune dijeli se i letak koji sadrži detaljne informacije o korištenju reciklažnog dvorišta.

G.D.

FOTO: Grad Trogir

ZADNJE OBJAVE