7 C
Trogir
Nedjelja, 23 siječnja, 2022
NaslovnicaOstaloZABAVAVečeri dalmatinske pisme u Kaštelima – mužika po miri Dalmacije

Večeri dalmatinske pisme u Kaštelima – mužika po miri Dalmacije

Prošlogodišnji festival Večeri dalmatinske pisme u Kaštelima donio je dvije sjajne glazbene večeri. Prva je prošla u znaku proslave 15 godina klape Sveti Juraj na kojoj se, uz besprijekorno pjevanje slavljenika, moglo uživati u virtuoznim glazbenim bravurama Tamburaškog orkestra HRT-a, dok su na Kaštelanskom điru briljirale dubrovačke klape Kaše i Subrenum koje su s odličnim pjesmama i još boljim izvedbama zasluženo osvojile gotovo sve prestižne festivalske nagrade. Prema najavama ove se godine se na kaštelanskoj pozornici očekuju jednako dobri glazbeni specijaliteti. 

U subotu, 22. srpnja, s početkom u 21.00 sati održati će se veliki koncert Četiri tenora. Iako su se ova četiri vrsna pjevača friško udružila, svaki za sebe ima bogat glazbeni put bilo kao solist, bilo kao tenor neke od renomiranih klapa. Ono što ih čini odličnim izborom za ovu pozornicu svakako je bel canto pjevanje. Ono u Dalmaciji ima dugu tradiciju, a kod svakoga od njih je dobilo poseban pečat. U Kaštelima će izvoditi talijanske kancone, domaće standarde i popularne operne arije. Na klaviru će ih pratiti Berislav Antica.

Sutradan, također s početkom u 21.00 sati održati će se Kaštelanski đir koji će ove godine okupiti 21 klapu. Ovo je četvrta godina za redom kako se u okviru ove glazbene večeri održava natjecanje klapa koje pjevaju pop. Događaj je u javnosti dobio prepoznatljivo mjesto kao pozornica na kojoj se spaja tradicijska i popularna kultura, što najbolje potvrđuje interes publike i samih izvođača. Tako će ovogodišnji Kaštelanski đir biti najveće pojedinačno okupljanje klapa na ovoljetnim festivalima. Oni će u konkurenciji za brojne nagrade, uz festivalski orkestar, predstaviti nove autorske skladbe. Nastupiti će klape: Bunari, Cambi, Fjoret, Iskon, Jeronim, Kalelarga, Kamik, Kaše, Mistrage, More, Munita, Nava, Ragusa Sebenico, Subrenum, Sveti Florijan, Štorija, Šufit, Šušur, Trogirski Kanti i Žrnovnica. Festival će se održati na poljani pokraj crkve Svetog Mihovila u Kaštel Kambelovcu, a program će voditi Frano Ridjan i Mariola Milardović Perić.

Karte se mogu kupiti putem Croatia Ticketsa (online), na recepciji hotela Baletna Škola (Kaštel Kambelovac), u caffe baru Gajo (Kaštel Stari) i na ulazu sat vremena prije početka koncerta.

Napisao: Vinko Didović

ZADNJE OBJAVE