21 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIPOLITIKAHDZ neće Pitešu: Propao i drugi pokušaj konstituiranja Gradskog vijeća Trogira

HDZ neće Pitešu: Propao i drugi pokušaj konstituiranja Gradskog vijeća Trogira

Iako je SDP-ova koalicija, iz čijih redova dolazi i gradonačelnik Ante Bilić, istaknula nezavisnog Antu Pitešu za predsjednika Gradskog vijeća, taj prijedlog nije prošao pa će izabrani gradski vijećnici, po slovu zakona, dobiti još jednu, ujedno i posljednju šansu da izaberu čelnika predstavničkog tijela.

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća, održana u utorak ujutro, trajala je dvadesetak minuta, baš kao i ona prije mjesec dana koja je također završila neuspješno budući da nijedna politička opcija nije istaknula kandidata za predsjednika trogirskoga parlamenta. 

No sada su socijaldemokrati bacili rukavicu u lice HDZ-u, čiji su vijećni digli ruke protiv njihova prijedloga što je bilo očekivano, ali i politički razumljivo.  Pitešinim izborom za šefa Gradskog vijeća poništila bi se HDZ-ova relativna pobjeda koja ih i dalje drži u ovoj političkoj utakmici koja, međutim, ne može u nedogled trajati. Još je, dakle, ostao samo jedan pokušaj da se Vijeće konstituira, pa su sve oči uprte u konzervativca Ivu Milića koji je, kod glasovanja o izboru Piteše za predsjednika Vijeća, ostao suzdržan. Milićev glas dovoljan je HDZ-u da preuzme kontrolu u Gradskom vijeću, a hoće li se to i dogoditi, znat će se  najkasnije za mjesec dana dokad se treba održati nova sjednica.

U svakom slučaju, u drugom pokušaju konstituriranja predstavničkog tijela, vijećnici su odradili ono što su po slovu zakona i proceduri trebali odraditi, dakle, položili prisegu, izabrali radna tijela, saslušali Dubravka Škokića(koji je u ime SDP-ove koalicije predložio Pitešu za šefa Vijeća), potom glasovali te se naposljetku razišli, poručujući kako dobrobit Trogira i njegovih građana mora biti ispred svake politike i ideologije. 

Gradonačelnik Ante Bilić, ujedno i šef trogirskoga SDP-a, obratio se svim vijećnicima tražeći od izabranih narodnih predstavnika da budu dorasli trenutku  u kojem se grad nalazi, a koji bi već na jesen mogao kliznuti u financijski bezdan u koji ga može povući tvrtka Dobrić.  Usto, tu su i projekti, poput kule Kamerlengo, koji se ne mogu operacionalizirati ni provesti bez odluka Gradskog vijeća, ma tko u njemu sjedio i imao većinu.

-Predložili smo nezavisnog Pitešu za predsjednika Gradskog vijeća, no nije prošlo. Nisam i ne mogu biti sretan što imamo političku pat situaciju u Vijeću koja me onemogućava u radu i donošenju odluka, važnih za funkcioniranje grada i cijelog sustava.  O problemima sa Dobrićem sve je već rečeno. Teško ćemo sanirati posljedice koje će pogoditi grad, njegovu imovinu i financije ako tvtka završi u stečaju. Prema tome, SDP je izašao s prijedlogom da nezavisni Piteša bude predsjednik Gradskog vijeća jer moramo početi raditi i rješavati probleme kojih ima više nego što nmo pretpostavljali, rekao je za Trogirski portal SDP-ov gradonačelnik Ante Bilić. 

Po njegovim riječima,  a to je poručio i HDZ-ovim vijećnicima, ničiji, a najmanje politikantski interesi ne smiju biti iznad interesa grada koji, ne konstituira li se Vijeće, može upasti u blokadu a tada će se sve početi urušavati po sistemu domino efekta.

-Konstituirajte Vijeće, pa me onda rušite ako vam je to jedini cilj. No ako vam je, kao što tvrdite, stalo do ovog grada, onda budite dorasli zadaći koja je pred vama. Složite Vijeće da konačno počnemo raditi, kazao je Bilić.

Čelnik trogirskoga HDZ-a Sandro Hrabar poručio je, pak, Biliću da je politički „zelen“  budući da, kako je naglasio, gradonačelnik ne razumije da njegova stranka nema većinu u Gradskom vijeću dok istodobno pobjedničkoj stranci, tj.HDZ-u, nameću nezavisnog Pitešu.

-Ovo danas je bilo potpuno nepotrebno, ali očito je da Bilić nije politički iskusan čim od HDZ-a traži da za predsjednika Vijeća prihvati nezavisnog  Pitešu, s kojim uopće nismo ni razgovarali, kao što nismo razgovarali ni s SDP-om ni s Milićem. Imamo još jednu šansu, i što se tiče HDZ-a, spremni smo za razgovore sa svim političkim akterima jer je intres grada iznad svega, rekao nam je Hrabar.

Nezavisni Ante Piteša nije razočaran što ga HDZ nije podržao za predsjednika Vijeća, no razočaran je, kaže, zbog politički neodgovornog ponašanja  vijećnika koji ne razumiju probleme u kojima se nalazi grad. 

-Da su u životu išta radili, znali bi što znači odgovornost. Iskreno, najviše bih volio da se HDZ i SDP dogovore i riješe ovu pat poziciju  jer vremena više nema. Sve opcije, koje su se u Trogiru izmjenjivale na vlasti, odgovorne su za rasipanje gradskog novca koji je, umjesto u projekte, otišao u vjetar. Došlo je vrijeme da se stvari okrenu i napravi nešto korisno za ovaj grad. Kako je krenulo….nisam baš i neki optimist, žali se Piteša, koji smatra da je Milić HDZ-ov „joker“ , ali mu to, naglašava, ne smeta jer sad je najvažnije da se Vijeće konstituira.

-Ako ne, onda idemo na nove izbore. To je najskuplje i najgore rješenje, ali jedino moguće, ustvrdio je.

Kako bilo, gradski su vijećnici u utorak propustili i drugu prigodu da konstituiraju trogirski parlament u kojem sjedi osam članova koalicije HDZ-HSP, sedam dolazi iz redova četveročlanog saveza na čelu sa SDP-om, a dva mandata, zlata vrijedna, dobili su Piteša i Milić.

U roku od trideset dana mora se održati treći, ujedno i posljedni pokušaj konstituiranja, a ako i to propadne, Trogirani će ponovo na izbore pri čemu će birati samo novi saziv Vijeća, ali ne i gradonačelnika koji je do izglasavanja proračuna „politički siguran“.

ZADNJE OBJAVE