26 C
Trogir
Utorak, 17 svibnja, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRUz pomoć DUGE lijepa priča iz Zagreba stigla u Trogir

Uz pomoć DUGE lijepa priča iz Zagreba stigla u Trogir

Duga je od davnina fascinirala ljude, znanstvenike, brojni literati su je opjevali i napisali priče o njoj. O toj prekrasnoj pojavi isplele su se i mnoge legende. Stari Rimljani su je smatrali znakom njihovog boga Sunca, Irci su vjerovali kako vilenjaci ostavljaju vrčeve sa zlatom na krajevima duge i jedini način da se dođe do tog blaga jest stići do kraja duge prije nego ona izblijedi. Neki su je smatrali znakom Božjeg pomirenja s ljudima, a neki mostom kojim duše idu do neba. Budući da duga nakon kiše najavljuje Sunce, postala je i simbolom nade, sreće pa i ostvarenja želja.


U skladu s tim, u jeku borbe cijelog svijeta s koronavirusom, zanimljiva akcija stiže iz Njemačke pod nazivom Akcija-Duga #dugomprotivkoronavirusa #ostanidoma čija je ideja potaknuti djecu, ali i odrasle nacrtati ili na neki drugi način izraditi dugu, staviti je na svoje prozore i balkone kako bi naši stanovi, kuće, zgrade, a time i trenutno opustjele gradske ulice postali barem malo šarenija, a time i veselija mjesta koja bude nadu u bolje sutra. Akciji su se zasad pridružile Italija i Španjolska, razne škole, a kako smo mi u Trogiru došli u posjed dolje prikazanih fotografija, jedna lijepa priča o zajedništvu nastala je u zagrebačkom kvartu Novi Jelkovec u Općini Sesvete. Riječ je o relativno novijem kvartu u kojem je veliki broj mladih obitelji, a mnogi mališani dijele svoje vrtićke i školske dane kao i igrališta i parkiće. Odnosno, barem su ih dijelili dok nas koronavirus nije zatvorio u domove.

No, optimizam, vedri duh nije tako lako uništiti. Kako nam je, uz dopuštenje roditelja naravno, ispričala sedmogodišnja djevojčica Malena malo joj je dosadno bez škole i druženja s prijateljima, ali je bilo jako zabavno raditi s njima istovremeno dugu, makar „na daljinu“. U početku je mislila da izrada duge neće uspjeti, no sada je zadovoljna, da baš lijepo izgleda, a da su duge crtali i izvjesili na balkone kako bi ohrabrili i uljepšali pogled onima u stanovima, ali i podsjetili one „ćaknute“ (koji izlaze bez razloga) da moraju ostati doma, naglasila nam je pomalo ljutito.

U izradi plakata koje vidite na priloženim slikama, sudjelovali su i njen brat, petogodišnji Mak, kao i susjedi, ujedno i školski kolega Ivano (7) i njegov brat Karlo (4). Naravno, ne smijemo zaboraviti ni roditelje koji su, što se kaže “dali ruke“ kao bi se duge nadvile nad kvartom.

Duge koje razbijaju sivilo betona predivno izgledaju, moramo priznati, a ujedno se nadamo i da postoji barem zrnce istine u tome da duge znače ispunjenje želja te da će smijeh, žamor, razigrana cika spomenutih mališana, kao i ostale djece diljem svijeta ponovo ispuniti vrtiće, školske klupe, igrališta i parkove. U međuvremenu, osmislite još koju kreativnu ideju kako kvalitetno ispuniti vrijeme kod kuće i podijelite je s ostalima, a naravno i s nama.

Piše: Ana Rožić novinarka Gradskog radija Trogir 

ZADNJE OBJAVE