24 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIUSPJEŠNA 21 GODINA UČENIČKE ZADRUGE "BILJNI BISERI"

USPJEŠNA 21 GODINA UČENIČKE ZADRUGE “BILJNI BISERI”

Učenička zadruga “Biljni biseri” koja djeluje pri Područnoj školi “Vrsine” u marinskoj općini lani je obilježila dva desetljeća od osnivanja, no unatoč nevoljama koje je donijela protekle dvije godine COVID pandemija učenici i njihovi nastavnici marljivo u kontinuitetu održavaju svoje aktivnosti. Voditeljica Dijana Rinčić ističe kako je prioritetna zadaća zadrugara očuvanje marinske baštine te zaštita okoliša.

Podsjetila je kako je zadruga osnovana 2001. u Područnoj školi u Blizni pod nazivom “Biljni biseri Blizoja”, te da je godinu nakon toga osnovan ogranak u vrsinskoj. Od tada djeluje samo u toj školi, a 2015. promijenila je naziv u “Biljni biseri”.

  • Zadruga broji četiri sekcije: maslinarsku, etno-mala klapa, likovnu i sekciju sakupljanja i sušenja ljekovitog bilja. Zaštitni znak su joj datale-ispletene maslinove grančice koje se tradicionalno za Cvjetnicu pletu u marinskom priobalju. Taj običaj zadruga je oživjela gotovo od osnivanja, a u pletenju datala osim učenika i nastavnika sudjeluju i roditelji, kazuje Rinčić.

Ponosna je na dvadesetjednogodišnje djelovanje koje tu zadrugu svrstava među najaktivnijim u Hrvatskoj. Nabrajajući gdje su se sve predstavili izdvojila je jedanaest državnih smotri i sudjelovanje na svim županijskim. Na državnoj u Podgori ona je veli dobila nagradu za najuspješniju voditeljicu učeničke zadruge. To joj je, dodaje, bila velika čast, ali i slatka “obaveza” jer kako kaže očuvanje marinskih običaja joj je u krvi, a počela ih je njegovati još kao djevojčica koja potječe iz marinskog zaleđa.

Kada u Marini, ali i šire kažete “Biljni biseri”, taj naziv odjednom asocira na brojne izložbe učeničkih zadrugarskih proizvoda prodajnog karaktera, na radionice organizirane ne samo za učenike i roditelje, već i mještane, a posebno zanimljive su one na kojima ljeti sudjeluju turisti koji se odmaraju na marinskoj rivijeri. Na njima je sudjelovalo, podsjeća voditeljica Rinčić, više od 2000 sudionika. Članovi male klape zabavljali su svoje mještane i goste na raznim prigodnim događanjima. Ono što je posebno naglasila to je kako je zadruga organizirala i niz humanitarnih akcija.

Rad zadruge prepoznali su i mediji, pa je tako doznajemo snimljen prilog za emisiju “Školski vrt”, “Plodove zemlje” HRT-a, emisiju “Dobro jutro Hrvatska” iste televizijske kuće, a snimljena su i dva dokumentarna filma o božićnim i pokladnim običajima zagorskog dijela Marine.

Svemu navedenom valja pridodati i višegodišnji projekt “Vrsine u prošlosti”, te sudjelovanje na “Tjednu botaničkih vrtova i arboretuma RH”.

  • Učenička zadruga “Biljni biseri” već 21 godinu opravdala je svoje postojanje, kroz nju su prošle mnoge generacije učenika, a vjerujem da će tako biti i ubuduće, poručuje njezina voditeljica Dijana Rinčić.

GORDANA DRAGAN

Foto: PŠ Vrsine

ZADNJE OBJAVE