21 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTISEGETSKI UČENICI U IRSKOJ "OŽIVLJAVAJU" GULIVEROVA PUTOVANJA

SEGETSKI UČENICI U IRSKOJ “OŽIVLJAVAJU” GULIVEROVA PUTOVANJA

U sklopu Erasmus projekta Citius, altius, forties, učenici OŠ “Kralja Zvonimira” u Segetu Donjem u subotu (5.ožujka) otputovali su u Irsku kako bi sudjelovali na mobilnosti vezane za projekt Streaming through Europe. U Dublinu će tijekom pet dana, zajedno s prijateljima iz Irske, Nizozemske, Grčke i Portugala pokušati “oživjeti” Guliverova putovanja. Ante Barada, Karmen Barada, Domagoj Ezgeta, Dominik Majstrović, Lana Tomaš i Marko Višić, u pratnji socijalne pedagoginje Iris Alajbeg-Vukelić i nastavnice matematike Milene Zulim-Ezgeta poručili su nam kako će nas o dojmovima izvjestiti nakon povratka.

Ne sumnjamo da će oni pljuštati na sve strane kao što Marta Alajbeg, Lana Brčić, Karmen Odak, Mila Rapić i Maria Vukman još uvijek prepričavaju doživljaje iz Norveške gdje su boravili polovinom veljače u sklopu istog projekta.

Iako je to putovanje počelo pomalo tužno jer su na put krenuli bez Nine Brčić koja se razboljela netom prije odlaska, učenice su se vratile nasmijane, sretne, pune novih doživljaja, iskustava, s novim poznanstvima, kazuje pedagoginja Alajbeg-Vukelić.

  • Zajedno sa svojim prijateljima iz partnerskih zemalja Norveške, Slovačke, Španjolske, Bugarske i Turske sudjelovali su u sportskim aktivnostima, upoznavali novu kulturu i običaje, družili se, upoznavali te usavršavali zanje englskog jezika. Tema toga usreta koji je pripemila Kirkelunde skole iz Skiptveta bio je rukomet te su učenici imali prilike upoznati se s tim sportom polazeći od samih osnova, ali i doživjeti sport kao način zabave, učenja i sklapanja prijateljstava. Sportskim aktivnostima su se posebno veselile Lana Brčić i Karmen Odak koje su već nekoliko godina i  članice ŽRK Trogir kojemu naša škola zahvaljuje na suradnji i pomoći u pripremi učenica prije odlaska na put, dodaje i nastavlja.
  • Osim sudjelovanja u sportskim aktivnostima motivaciju i nadahnuće za bavljenjem sportom svi sudionici su mogli dobiti i kroz izložbu o norveškom slavnom paraolimpijcu Jan Eriku Stenbergu, ali i kroz druženje s mladom, ali jako uspješnom i poznatom cross vozačicom Ingveig Hakonsen koja je na jako pristupačan i zanimljiv način djeci približila kako svoju priču tako i sport kao način života. Norveška priroda i zimski ugođaj su ih svakim danom oduševljavali, ali je posjet Holmenkollenu sve ostavio bez daha. Na sreću Erasmus grupe, baš u vrijeme njihovog posjeta trajao je trening lokalnog skijaškog kluba te su svi imali priliku vidjeti i doživjeti skokove skijaša s impozantne skakaonice što je uz  posjet poznatom, najstarijem skijaškom muzeju na svijetu i uživanje u prekrasnoj panorami sigurno stvorilo jednu nezaboravnu uspomenu kod svih koji su bili tamo. Uz bok posjetu skijaškom centru sigurno je bilo i razgledavanje glavnog grada, Osla. Cijela grupa je posjetila Vigelandsparken koji ostavlja dojam muzeja na otvorenom, opernu kuću, Oslo Opera House, s čijeg se vrha pruža predivan pogled te javnu knjižnicu. Posjetivši Memorijalni centar 22. july učenici su se prisjetili onih najvažnijih ljudskih prava i vrijednosti. Sam put i povratak kući bio je jednako zanimljiv, unatoč tome što su svi letovi kasnil. Tako smo cijeli dan proveli na frankfurtskom aerodromu, ali na kraju svi učenici su se sretno vratili svojim obiteljima, zaključuje pedagoginja Alajbeg- Vukelić.

Doznajemo kako bi do kraja ove školske godine  spomenuta segetska škola trebala jos realizirati mobilnosti u Italiji, Španjolskoj, Turskoj, Bugarskoj, Srbiji, Makedoniji te bi trebali također i dva puta biti domaćini (travanj – projekt R.U.S.H. i lipanj – projekt Citius, altius, forties). Dakako, zabilježit ćemo i te dojmove, a vjerujemo da će  kao i dosada imati puno toga podijeliti s našim čitateljima.

GORDANA DRAGAN

Foto: Iris Alajbeg Vukelić

ZADNJE OBJAVE