26 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIUKRAJINCI U MARINI: "HVALA VAM NA VELIKOM GOSTOPRIMSTVU!"

UKRAJINCI U MARINI: “HVALA VAM NA VELIKOM GOSTOPRIMSTVU!”

Općina Marina i njezini stanovnici kao i tamošnje čelništvo širom je otvorilo vrata izbjeglicama iz Ukrajine koji su spašavajući svoje živote pobjegli od ratnih strahota. Trenutačno na tom području boravi njih četrdesetak uglavnom žena s djecom. Kako doznajemo od Ive Dvornik, direktorice Turističke zajednice većina ih je došla posredstvom Ukrajinaca koji već tamo žive, neki preko Facebooka, a ima i slučajeva onih koji su sami rezervirali smještaj kod privatnih iznajmljivača te se ne žele prijaviti kao izbjeglice, veli Dvornik.

Doznajemo kako su se na početku ratne agresije na Ukrajinu u općinskim prostorijama sastali predstavnici Crvenog križa Trogir, marinski župnik, ravnateljica vrtića, komunalnog poduzeća “Marinski komunalac”, TZ, DVD-a Marina te načelnik Ante Mamut sa suradnicima kako bi do detalja organizirali sustav pomoći raseljenim Ukrajincima. Dogovoreno je da donacije građani dostavljaju župama Marina i Vinišće te trgovini Studenac. Osim toga organizirana su dežurstva u Mjesnim odborima za prihvat pomoći, a uključeni su u prikupljanje pomoći i volonteri.

Dirnut njihovim tragedijama i znajući što su sve proživjeli na svom putu od svojih porušenih domova u Ukrajini do Marine, načelnik Mamut koji je i sam prošao strahote našeg Domovinskog rata zajedno sa svojom zamjenicom Katarinom Kazoti-Jerković za svih je priredio iznenađenje. Riječ je o druženju u Blizni Gornjoj na seoskom imanju gdje su u prekrasnoj prirodi uživali odrasli i djeca. Ona su imala priliku iskusiti čari terapijskog jahanja koje djeluje pri Udruzi tjelesnih invalida “TOMS” iz Trogira, a čija voditeljica je Ana Odobašić. Nekima je bio to prvi put da su jahali, a nekima da su uopće vidjeli u živo magarca, ponija i još neke domaće životinje. U pravoj domaćoj atmosferi druženje je potrajalo gotovo cijeli dan, veli Dvornik.

Ukrajinski školarci koji su stigli u Marinu zasada pohađaju nastavu online, a dvoje šestogodišnjaka upisano je u vrtić u naselju Gustirna. Liana i Ivona, djevojke koje su došle s obitelji iz Kijeva smjestile su se, doznajemo, u priobalnom mjestu Poljica. One su svoje odredište pronašle posredstvom Facebook grupe Hrvati za Ukrajinu. Ne kriju veli Dvornik svoje zadovoljstvo gostoprimstvom koje im je pruženo te naglašavaju kako su Hrvati izuzetno dobar i senzibilan narod. Vrlo rado bi prihvatile posao u ugostiteljstvu u kojemu su se već okušale u svojoj domovini.

GORDANA DRAGAN 

Foto: TZ Marina

ZADNJE OBJAVE