15 C
Trogir
Utorak, 21 studenoga, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRUdruga TOMS: Okrugli stol o rezultatima provedbe projekta i budućnosti pružanja psihosocijalnih...

Udruga TOMS: Okrugli stol o rezultatima provedbe projekta i budućnosti pružanja psihosocijalnih usluga


Okrugli stol u povodu završetka projekta „Dječji osmijeh – rana i učinkovita podrška obitelji“ kojeg je Udruga TOMS u partnerstvu s Gradom Trogirom provodila od srpnja 2021. godine održan je u ponedjeljak 27. veljače.

Na njemu su sudjelovali relevantni dionici i predstavnici lokalnih samouprava, a zamišljen je kao prilika za predstavljanje projektnih rezultata i ostvarenih ciljeva, ali i kao podloga za dalje planiranje i zajedničko rješavanje problema s kojim se po završetku projekta posebno susreću korisnici usluga koje pruža Udruga TOMS.
Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici Grada Trogira, Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Općine Seget i Marina, te stručni radnici Dječjeg vrtića Marina. Nakon što su djelatnici TOMS-a prezentirali ostvarene ciljeve, sudionici su se osvrnuli na prepreke i institucionalne nedostatke s kojima se susreću u radu s djecom s teškoćama u razvoju i mladim osobama s invaliditetom, zajednički su zaključili kako su ključni problemi nedostupnost financijskih sredstava za kontinuiranu i sveobuhvatnu skrb i problemi neodrživosti projekta nakon isteka ugovora, te teškoće sa zadržavanjem stručnog kadra po završetku projektnih ciklusa.
Sudionici su se složili kako su inovativni modeli podrške koji su razvijani u okviru projekta, poput uvođenja senzorne terapije te opremanja senzorne sobe, edukacije stručnog osoblja za rad na neurofeedback uređaju i brojne druge edukacije koje su provedene u prethodnih 20 mjeseci ostvarive samo uz financijsku podršku poput one Europskog socijalnog fonda, ali i izrazili zabrinutost zbog prekida pružanja usluga i potencijalnog odlaska stručnog osoblja u veće sredine.
Također, većina sudionika rasprave zaključila je kako je neophodno potaknuti što širi razgovor na razini lokalne zajednice i tako pokušati zajednički apelirati prema višim razinama vlasti te pokušati pronaći model za financijsku održivost usluga koje su bile osigurane projektom.

Projekt je provela Udruga TOMS u partnerstvu s Gradom Trogirom i u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.967.516,04 kn.
Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Udruge TOMS.

Izvor: Udruga TOMS

ZADNJE OBJAVE