19 C
Trogir
Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIR„ODZVONILO“ PALMINOJ PIPI NA TROGIRSKOJ RIVI

„ODZVONILO“ PALMINOJ PIPI NA TROGIRSKOJ RIVI

Trogirska riva slovi kao jedna od najljepših na Jadranskoj obali. Smještena na južnom dijelu povijesnog otočića u neposrednoj blizini srednjovjekovnih zidina predstavlja jedinstvenu šetnicu uz more na kojoj se s jedne strane uzdižu znamenite palače i crkve te  ugostiteljski objekti, a na drugoj proteže privezište za jahte i megajahte.

Nakon posjeta središnjem gradskom trgu svi putevi vode prema rivi, koja ima svoju draž u svim godišnjim dobima i vremenskim prilikama. No, pravo njezino lice ipak najviše dolazi do izražaja ljeti, kada  domaći i posjetitelju uživaju u šetnji te provode vrijeme u kafićima guštajući na suncu.

Valja istaknuti njezin posebni ukras, a to su palme zasađene šezdesetih godina prošlog stoljeća. Prvotno ih je bilo 37 koje su se desetljećima visoko nadvijale praveći hladovinu. Malo je tko očekivao da će opaka bolest crvene palmine pipe koja se prvi put pojavila u Hrvatskoj 2011. i proširila diljem priobalja četiri godine kasnije  uništiti i nekoliko njih na glasovitoj trogirskoj rivi.

Od četiri stradale u prvom redu uz rivu u protekle dvije godine sve su zamijenjene novim, zahvaljujući  brizi „Trogir holdinga“ koji skrbi o zelenim površinama.

Prema riječima Nikoline Tomaš, rukovoditeljice istoimenog Sektora pri toj firmi u prvom redu ostaje još čekati da se oporavi jedna palma koja za sada nema ličinki palmine pipe, ali je nakon oštećenja ostala mala zelena masa koja zahtijeva dug oporavak.

  • Prošli tjedan smo u drugom redu prepilili dvije palme na panj koje su predstavljale opasnost za građane i na tim mjestima u dogledno vrijeme planiramo zasaditi nove, kazuje Tomaš te pojašnjava mjere koje se poduzimaju kako bi se palme sačuvale.
  • Mjere zaštite od palmine pipe pokazuju jako dobre rezultate, što svake godine najviše vidimo kod rezidbe tijekom koje ne nalazimo ni jedan razvojni oblik štetnika. Inače, taj štetnik može se vidjeti i izvan palminog debla, dok ličinke koje žive unutar njega uzrokuju najviše štete. Na svu sreću za sada smo zadovoljni ishodom mjera zaštite i vjerujem da je palminoj pipi na rivi odzvonilo, našalila se Tomaš.

Doznajemo kako Trogirani izuzetno brinu o palmama na rivi te često pitaju kakovo je stanje, ima li bolesti i hoće li se ona vratiti.

  • Zabrinutost je bila velika kada je štetnik najviše harao. Dolazili su građani s pitanjima kako ide zaštita, jer po onome što su govorili riva im je nezamisliva bez palmi, zaključila je Tomaš.

GORDANA DRAGAN  

ZADNJE OBJAVE