38 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIUČENICI OSNOVNE ŠKOLE SLATINE OSMISLILI ZANIMLJIV PROJEKT

UČENICI OSNOVNE ŠKOLE SLATINE OSMISLILI ZANIMLJIV PROJEKT

PRIZIDNICA SRCA MOGA

Prizidnica – glagoljaško svetište iz 16. st., četiri stotine godina utkana je u živote mještana Slatina i otoka Čiova. Skrivena na jugoistočnim strmim padinama otoka, dugo je bila nepoznata široj javnosti. Zahvaljujući požrtvovnim mještanima, obnovljena je krajem 20. stoljeća i od tada opet intenzivno živi. Crkvica Bezgrešnog začeća djevice Marije – obogaćena njezinom slikom iz 14. st. i brojnim zavjetnim darovima, priča o dugoj i bogatoj povijesti tog dalmatinskog mjesta i njegovih ljudi.

  • Prizidnica je i trajna inspiracija učenicima OŠ Slatine koji je često obilaze i istražuju. Njihova učenička zadruga je i dobila ime po tom lokalnom svetištu s bogatim povijesno – kulturnim značajem. Kako bi promovirali spomenuto svetište, učenici 6. razreda osmislili su zanimljivi projekt te se prijavili na natječaj „Čuvari baštine“ Centra izvrsnosti SDŽ. Projekt je odobren za financiranje paušalnim iznosom od 5.000,00 kn, a rezultat dugog istraživanja i snimanja je informativno – promotivni film „Prizidnica srca moga“ – kaže ravnateljica Željka Ninčević.

Doznajemo kako je voditeljica projekta Ljiljana Jelinić, učiteljica engleskog jezika, zadužena za zanimljiv i edukativan scenarij, tekst i prijevod teksta na engleski jezik.

  • Spektakularne snimke dronom su zasluga školskog domara Tonija Vantića, knjižničarka Tea Radić je odradila izvrsnu montažu i režiju, a u glazbenoj podlozi možete čuti talentirane muzičare Nikolu Rušinovića, učitelja glazbene kulture i učenika 3. razreda Boška Skoku. Znatiželjni ispitivači i glumci u filmu su učenici 6. razreda: Ana Ćatipović, Filip Škrobica, Lana Slamić, Anto Ljubas, Gabriel Uvalić, Antea Domić, Roko Vantić i Dorotea Franić, kaže učiteljica  engleskog Jelinić. Projekt „Čuvari baštine“ Centra izvrsnosti je namijenjen potencijalno darovitim učenicima u umjetničkom i humanističkom području, te učenicima koji su zainteresirani za projektnu nastavu, interdisciplinarni pristup, suradničko, istraživačko i inovativno učenje. Cilj je razvijanje inovativnosti, kreativnosti, kritičkog mišljenja, informacijske i digitalne pismenosti te sposobnosti za istraživački i suradnički rad kroz planiranje, provedbu i prezentaciju projekta u području baštine. Realizacijom ovog projekta, potakli smo kod učenika i djelatnika izgradnju osobnog, kulturnog i zavičajnog identiteta stvaranjem sadržaja vezanog uz baštinu u našem okruženju. Također, učenici su razvijali digitalne kompetencije radom sa web alatima i programima: DaVinci Resolve, Loom i Adobe Spark. Naš film je objavljen, sadrži originalne fotografije i videa snimljena dronom, kao i titlove na engleskom jeziku. Nadamo se kako će ovaj inovativni uradak doprinijeti očuvanju baštine u kontekstu promišljanja turističkog razvoja našeg mjesta. U filmu pričaju i Tomislav Nakir i Mirjana Nakir – čije obitelji generacijama brinu o ovom skrivenom dalmatinskom biseru koje četiri puta godišnje otvara vrata hodočasnicima, a tijekom cijele godine zainteresiranim posjetiteljima – dodaje voditeljica projekta.

Ravnateljica Željka Ninčević podsjetila je kako slatinska škola broji 57 učenika te da je opremljena različitim modernim tehnologijama u svrhu osuvremenjivanja nastavnog procesa.

  • Djelatnici se kontinuirano usavršavaju kako bi uhvatili korak s primjenom online alata u nastavi na daljinu, ali i dalje posebno njegujemo tradiciju, kulturu i povijest kroz rad učeničke zadruge. Zadruga „Prizidnica“ je osnovana je 2000. godine i broji 5 sekcija: školski vrt, maslinarsku, likovnu, eko – etno sekciju i turističku kulturu. U rad zadruge uključeni su svi učenici naše male škole, s tim da se učenici razredne nastave tek upoznaju s radom zadruge te vrše lakše poslove, dok su učenici viših razreda vrlo aktivni u svim sekcijama. Otkrijte jedinstvenu prirodnu ljepotu i kulturno-povijesni značaj svetišta Gospe od Prizidnica – pogledajte naš film na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=BsQPqzjKJ0M i posjetite nas! – pozdravljaju vas učenici 6. razreda Osnovne škole Slatine – poručuje ravnateljica Ninčević.

GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE