10 C
Trogir
Petak, 2 prosinca, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRU ZGRADI BIVŠEG „DOMA MOSOR“ JUTROS JE IZBIO POŽAR

U ZGRADI BIVŠEG „DOMA MOSOR“ JUTROS JE IZBIO POŽAR

Na prvom katu zgrade bivšeg Mosorovog doma u kojoj su smješteni uredi gradske uprave i „Trogir holdinga“ danas u 10 sati zbog neispravne elektroinstalacije rasvjetnih tijela izbio je požar u uredu br. 28. Brzom intervencijom trogirske JVP i DVD-a akcija gašenja i spašavanja ozlijeđenih trajala je 40 minuta. Požar je ugašen, a ljudskih žrtava nije bilo.

Dim koji je sukljao ispod vrata prostorije u kojoj se čuva arhiva te se brzo širio ostalim zajedničkim prostorima   primijetio je jedan od tamošnjih djelatnika koji je odmah o tome obavijestio Centar 112, a zaposlenici su istodobno započeli evakuaciju. Radi ogromne količine papira vatra se brzo širila unutar prostorije, pa je uslijed toga i panike koja je zavladala među djelatnicima došlo do ozljede više njih koji su ostali unutar objekta, a za jednoga se nije znalo gdje je.

Ako ste čitajući uvod teksta pomislili da se to uistinu dogodilo, moramo vas razuvjeriti, jer se radilo o redovitoj vježbi spašavanja koju provodi Grad Trogir i gradski Stožer civilne zaštite. U vježbi čiji voditelj je bio Marin Buble, zamjenik zapovjednika JVP pored vatrogasaca i članova spomenutog Stožera, sudjelovale su i druge operativne snage: Ispostave HMP i Crvenog križa u Trogiru, Policijske postave i HGSS-a Split, s ukupno 48 ljudi. Tehničku pomoć pružila su dva navalna vozila (autoljestva), zapovjedno vozilo (autocisterna), tri vozila za prijevoz ljudstva i opreme te potražnog psa.

Prva reakcija prolaznika koji nisu bili upućeni o čemu se zapravo radi bila je dramatična, jer su strku koja je vladala na   parkiralištu između spomenute zgrade i SŠ “Ivan Lucić“ gdje se pružala pomoć „ozlijeđenima“, pripisali stvarnom događaju.

Pa i oni koji su znali da se radi samo o vježbi nisu ostali hladni gledajući koje su sve vještine, znanje, energija i sposobnost potrebni da se ona provede. Naime, toliko smo puta te vrijedne ljude proglasili našim herojima, a nismo razmišljali kroz što sve moraju proći da bi uopće došli u priliku čuvati nas od požara i spašavati u brojnim drugim situacijama. Zaposlenici Holdinga i gradske uprave, ali i neki građani koji su se jutros između 10 i 11 sati zatekli pokraj policijske postaje i gimnazije imali su to priliku vidjeti.

Koordinacija operativaca odvijala se besprijekorno, bila je „uštimana“ kao „švicarski sat“.  Vatrogasci su munjevito pod sirenom ušli na parking. Dio ih je uletio u zgradu dok su ostali  vozilom iz kojih su podigli ljestve kroz prozor izvlačili ozlijeđene. Potpuno spremno dočekala ih je HMP. Voditeljica trogirske ispostave dr. Dušanka Matetić, tehničar Luka Muštra i vozač Zdravko Tomaš, tim koji ima bogato iskustvo  pružanja medicinske pomoći bio je i ovoga puta uigran tim.

  • Sve je dobro prošlo. Imali smo jednu teže ozlijeđenu osobu s otvorenom frakturom potkoljenice koja je prebačena u KBC Split, zaposlenici koja je zadobila opekline pružili smo pomoć u našem vozilu…, kazuje dr. Matetić.

Pokraj zgrade gimnazije zatekli smo ravnateljicu ispostave Crvenog križa u Trogiru Tanju Jakus sa svojim timom, koja pomno pazi na ozlijeđene (markirante-glumce). Nedaleko od nje bio je Grgo Puljas, voditelj HGSS-a Split, koji nam je pojasnio njihov razlog dolaska.

  • U zgradi je ostala jedna osoba koja nije evakuirana i naših deset ljudi s dva potražna psa Venom i Elzom došli su je pronaći, veli Grgo.

Nismo ni sumnjali u uspješnost obavljenog zadatka.

Nakon završene akcije, sudionici su bili izuzetno zadovoljni  kako je vježba obavljena, a voditelj Marin Buble pohvalio je sve sudionike.

Potporu su im došli pružiti zamjenik gradonačelnik i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Trogira Viktor Novak te pročelnica Odjela društvenih djelatnosti Ruža Kovačević Bilić.

Ovaj zadatak zavrijedio je zajedničku milenijsku fotografiju svih sudionika, a i mi novinari „Gradskog radija Trogir“ koji smo pratili vježbu pamtit ćemo je kao atraktivan i fascinantan događaj. Ne daj Bože takvog požara u stvarnosti!!!

GORDANA DRAGAN

Foto: AL

ZADNJE OBJAVE