13 C
Trogir
NaslovnicaKULTURAU Zagrebu otvorena retrospektivna izložba Matka Mijića

U Zagrebu otvorena retrospektivna izložba Matka Mijića

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek svečano je otvorila retrospektivnu izložbu akademskog kipara Matka Mijića „Skulpture, objekti, asamblaži, crteži“ u utorak, 30. listopada 2018. godine, u Modernoj galeriji.

Retrospektivna izložba u autorskoj koncepciji Margarite Sveštarov Šimat, otvorena na prvom katu Vranyczanyjeve palače, predstavlja presjek umjetnikovog opus nastao u proteklih četrdesetak godina, a sastoji se od stotinjak skulptura, crteža, objekata i instalacija.

Otvarajući izložbu, ministrica je istaknula kako ova „retrospektivna izložba predstavlja četiri desetljeća stvaralaštva  alkemičara umjetnosti“. Ministrica je navela kako se „djela isprepletena s Mediteranom, koji mu je nadahnuće, jasno očituju iz njegovih skulptura minijatura, brončanih poliptiha i artefakata“ te izrazila čestitke, ali i zahvalu umjetniku Mijiću, Modernoj galeriji i njezinoj ravnateljici Biserki Rauter Plančić te kustosici i autorici koncepcije Sveštarov Šimat koji su priredili još jedan reprezentativan likovni događaj.

Ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter Plančić istaknula je kako izložba „osim što ukazuje na četiri protekla desetljeća kiparova stvaralaštva, istovremeno svjedoči autorov vrhunski doprinos hrvatskoj recentnoj likovnoj umjetnosti. Tim Moderne galerije ponosi se što je ovom izložbom mogao nastaviti ciklus velikih retrospektiva hrvatskih suvremenih umjetnika kojima ciljamo ne samo pratiti i bilježiti nego i otkrivati i afirmirati najviše domete naše likovne umjetnosti.“

O kiparskim ciklusima i stvaralačkom prebiranju po zavičajnoj ikonici, putovanjima i tragovima minulih vremena te o odlikama i značenju njegova opusa govorila je također autorica retrospektive Margarita Sveštarov Šimat.

Izvor: www.min-kulture.hr

Foto: Goran Vranić (Moderna galerija)

{gallery}mijic15{/gallery}

ZADNJE OBJAVE