21 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRU Trogiru svečano proslavljena Gospa od Anđela

U Trogiru svečano proslavljena Gospa od Anđela

U trogirskoj župi Gospe od Anđela svečano je proslavljen blagdan njihove nebeske zaštitnice u utorak, 2. kolovoza. Svetu misu predvodio je provincijal franjevaca trećoredaca fra Ivo Martinović, a u koncelebraciji je bilo mnoštvo svećenika predvođenih župnikom don Stipanom Bodrožićem te don Josipom Dukićem, pastoralnim pomoćnikom na župi.

U svojoj homiliji provincijal je podsjetio da je sv. Franjo boravio na ovim prostorima te da on od nas očekuje da uđemo u Porcijunkulu, crkvicu Gospe od Anđela i zastanemo pred svojim Bogom te ga još više otkrijemo u svome životu jer nam jedino On daje pravo svjetlo u životu i jedino nas On spašava. “Riječ Božja koju smo čuli, draga braćo i sestre, upravo nam to poručuje. Ona nam poručuje kako je Bog blizak i kako nas pohađa, što Bog očekuje od nas, što nam nudi i na što nas poziva”, ističe predslavitelj. Nadalje, pozivajući se na pozdrav koji je anđeo uputio Mariji prilikom navještenja pita se koliko je u životu kršćana danas radost vidljiva i važna dimenzija te ističe kako smo mi opterećeni zemaljskim te stoga ne vidimo da smo i mi na sakramentu krštenja besplatno primili Božju milost. Nabrajajući mnoštvo milosti koje smo od Boga primili propovjednik zaključuje da je milost sve ono što smo primili nezasluženo, a ako promotrimo vlastite živote uvidjet ćemo da je toga mnogo. Gospa nas uči da se riječ Božja prihvaća srcem, a ne riječju te nam pokazuje kako se treba odnositi prema svojim bližnjima u anđeoskoj vjeri i ljubavi. Roditelji su pozvani biti anđeli svojoj djeci i prenijeti im ono što je važno za spasenje njihove duše, a djeca su pozvana svojim roditeljima, djedovima i bakama biti anđeli u starosti i otkrivati da ih Bog voli i želi i da nisu problem, nego dar. “Sve to možemo ostvariti jedino ako dopustimo da se Riječ Božja nastani u našem srcu, kao što se nastanila u Gospinu srcu. Molimo Gospu od Anđela da nam udijeli snagu vjere, ljubavi, otvorenosti za ono što je Božje i da nas prati u svim našim potrebama da budemo uistinu radosna djeca Božja koja će pokazivati Božju dobrotu i ljubav onima s kojima žive”, zaključuje provincijal.

Euharistijsko slavlje svojim su prisustvom uresili brojni ministranti, a mješoviti župni zbor uveličao ga je pjesmom. Na kraju misnog slavlja prisutnima se obratio župnik don Stipan Bodrožić koji je zahvalio fra Ivi na predvođenju slavlja, svećenicima koji su bili u koncelebraciji, ali i onima koji su ispovijedali, zboru i ministrantima te svim prisutnim vjernicima na dostojanstvenom sudjelovanju u slavlju. Na koncu svete mise upriličen je blagoslov bolesnika nakon kojeg je kip Gospe od Anđela u procesiji vraćen u novu crkvu sv. Ivana Pavla II. gdje je postavljen na trajno štovanje.

Izvor: smn.hr

ZADNJE OBJAVE