23 C
Trogir
Petak, 9 lipnja, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRU Trogiru svečano proslavljen blagdan Gospe Karmelske

U Trogiru svečano proslavljen blagdan Gospe Karmelske

Brojni vjernici Trogira i okolice u subotu su misnim slavljima, procesijom Gospinim kipom i pučkom feštom svečano obilježili blagdan Gospe Karmelske za kojeg su se pripremali devetodnevnom duhovnom pripravom.

Svečano misno slavlje održano je u trogirskoj prvostolnici, a prethodila mu je procesija Gospinim kipom od crkve Gospe od Karmela, koja se nalazi u starom dijelu grada. Euharistijsko slavlje predvodio je provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr.fr. Slavko Slišković, u koncelebraciji s dekanom Trogirskog dekanata i katedralnim župnikom don Vinkom Sanaderom, starješinom trogirskog dominikanskog samostana fr. Petrom Galićem  te don Draženom Balićem, župnikom Drvenika Velog i Malog.

– Iako nisam karmelićanin, dio habita moga dominikanskog reda je škapular koji označava zaštitu Blažene Djevice Marije nad onima koji ga nose, što je i glavni smisao današnjeg blagdana. Ne iznenađuje stoga da ga je na današnji dan službeno ustanovio upravo papa dominikanac Benedikt XIII. godine 1726., mada se ona kao takva štovala i prije, o čemu svjedoči i višestoljetna pobožnost u ovom biser- gradu Trogiru, čije su ulice, palače i brojne crkve spomenik sklada ljudskog umijeća i neizmjerne pobožnosti. Smisao ovog blagdana je da u dragoj nam Gospi prepoznamo našu zaštitnicu, da je častimo i molimo joj se. Nije li nam život često pretežak. Padamo pod teretom križa, ali često od križa više boli nezainteresiranost bližnjih ili okretanje glave onih koji su nam do jučer bili prijatelji. Kako je lijepo znati da je i u takvim trenucima uz nas Majka Marija. Ona nas prati. Ako nas svi napuste ona neće. Preporučimo joj se u svim našim padovima. Nismo ostavljeni sami. Njezina blizina najsnažnija je zaštita. Nema onoga što Gospa nije proživjela i što ne razumije. Zato nema nevolje u kojoj se ne smijemo njoj obratiti i pomoć zamoliti. Stoga, donesimo odluku da ćemo Mariju uvijek častiti kao svoju zaštitnicu, kazao je predslavitelj misnog slavlja u nadahnutoj homiliji.

Don Vinko Sanader  je uputio zahvale svima koji su doprinijeli da se i ove godine Gospa Karmelska u Trogiru svečano proslavi. Posebno je naglasio važnost Udruge Gospe od Karmela čiji članovi tradicionalno nose Majčin kip u procesiji i svake se godine posebno trude da se ovaj blagdan dostojno obilježi.

Nakon svete mise, procesijom preko trogirske rive uz pratnju katedralnog zbora, svećenika, svečanih barjaka i vjerničkog puka Trogira i okolice te uz zvukove crkvenih zvona i brodskih sirena, Gospin kip vraćen je u crkvu u Pasikama.

Uslijedila je tradicionalna pučka veselica koju je organizirala Udruga Gospe od Karmela, a na kojoj je Trogirane i goste grada do kasnih sati uz besplatne porcije srdela i vina zabavljala grupa „Barbarosa“.  

-Ponosan sam što smo i ovu godinu nosili Gospu u procesiji. Čini mi se kao da nam nikad nije bilo lakše. Gospina ljubav nam daje želju da je nosimo i sretni smo zbog toga. Pripremili smo feštu nakon dvije godine pauze zbog COVID-a i drago nam je da su i Trogirani i gosti grada zadovoljni. Držimo se tradicije i dok je nas bit će i ovakve proslave blagdana, kazao je Rikard Jurjević, dopredsjednik Udruge Gospe od Karmela.

Tekst: IRM

Foto: Joško Herceg

ZADNJE OBJAVE