24 C
Trogir
NaslovnicaKULTURAU Trogiru obilježeni Dani europske baštine

U Trogiru obilježeni Dani europske baštine

Dani europske baštine u Trogiru su obilježeni 2. listopada  izložbom „Biseri u moru svile i baršuna“ i prezentacijom višegodišnjega rada na zaštiti i očuvanju povijesnih tekstilnih predmeta Župe sv. Lovre.

Rezultat je to višegodišnje suradnje Hrvatskog restauratorskog zavoda (Odjela za tekstil, papir i kožu i Restauratorskog odjela u Splitu),  Konzervatorskog odjela u Trogiru Ministarstva kulture i Župe sv. Lovre u Trogiru. 

Nakon što su se, u velikoj dvorani Župnog ureda sv. Lovre , nazočnima obratile pročelnica Konzervatorskog odjela u Trogiru Jasna Popović i Višnja Bralić, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog restauratorskog zavoda za pokretnu baštinu, predavanje pod naslovom “Liturgijsko ruho: simbolika i značaj” održala je Ivana Svedružić Šeparović, Pročelnica Službe za odjele izvan Zagreba 2 Hrvatskog restauratorskog zavoda, dok je Željka Mlinarić Galler, konzervatorica-restauratorica Odjela za tekstil, papir i kožu Hrvatskog restauratorskog zavoda, govorila o konzerviranim i restauriranim tekstilnim predmetima iz riznice trogirske katedrale sv. Lovre. 

Predstavile su rezultate višegodišnjeg i sustavnog rada na zaštiti i očuvanju tekstilnih predmeta Župe sv. Lovre. 

Izlaganjima su prezentirale metodologiju pristupa, dale primjere restauracije pojedinih kompleta crkvenoga ruha, obrazložile postupak vrednovanja te prezentirale pojedine predmete, poput kukuljice plašta s prikazom sv. Martina iz 15. stoljeća, koja je pohranjena u Riznici katedrale sv. Lovre u Trogiru te je pojedinačno zaštićeno kulturno dobro kao jedan od najvrjednijih primjera svoje vrste. Prezentacija je popraćena manjom izložbom koja slikovnim materijalom predstavlja rezultate višegodišnjeg rada. 

Ovom su prilikom, isključivo za trajanja događanja bili izloženi i pojedini primjerci povijesnog sakralnog ruha Župe sv. Lovre, koje javnost dosad nije imala prilike vidjeti.

Izložba ostaje otvorena do 8. listopada 2019. godine, uz pristup na upit.

{gallery}bastina3{/gallery}

ZADNJE OBJAVE