15 C
Trogir
Ponedjeljak, 20 studenoga, 2023
NaslovnicaKULTURA"Momenti mog Trogira" Tomislava Šantića u Muzeju grada Trogira

“Momenti mog Trogira” Tomislava Šantića u Muzeju grada Trogira

Izložba našeg sugrađanina Tomislava Šantića “Momenti mog Trogira” otvorena je u srijedu, 2. listopada u atriju Muzeja grada Trogira .

„Osim arhitekture, Tomina umjetnost odiše i sjećanjima na djetinjstvo. To je djetinjstvo u kojem su djeca, između ostalog, igrala na franje ili na laštik, djetinjstvo u kojem se mladost družila i zajedno smišljala svakakve ludosti. Tomina mladost je i vrijeme zanatlija koji su ovaj gradić činili živopisnim i posebnim. Njihove radnje bile su mjesta druženja i potribe, mjesta gdje se nešto stvaralo… Tomine slike nam pričaju momente kada je Trogir bio drugačiji grad. On u svom slikarskom opusu, pamti svoj grad kada je u njemu provodio sretne dane; one u kojima je sve bilo jednostavno prekrasno.“ , kazala je otvarajući izložbu muzejska pedagoginja Goranka Tomaš i dodala: “Živjeti cijeli svoj život u gradu kakav je Trogir, za jedno umjetničko oko značilo bi živjeti okružen nečim nestvarnim, pomalo filmskim. Trogir je grad scene i pozornice, grad vremena kojih više nema, ali i onih koja su još uvijek prisutna u pričama, sjećanjima i kamenim spomenicima. Grad Tominog djetinjstva bio je upravo takav – svaki kantun Trogira donosio je neku scenu, situaciju ili momenat. Prije 50-ak i više godina Grad nije imao raznorazne dodatke koji danas, najčešće vire iz svakog kantuna te skrivaju ljepotu same arhitekture ili pak dotične građevine; u to vrijeme Trogir je bio Trogir – grad duge povijesti, grad kamena… Tome je na svojim platnima gumicom obrisao sve ono suvišno – onaj klima uređaj, svjetleću reklamu, moderan, ogroman suncobran ili puno štekata; ostavio je građevinu, balaturu, skale, ponistru, vrata ili pak pitar s cvićem. Njegov rodni grad diše, on je pravilan, geometrijski sterilan i čist, to je Trogir kakav bi i trebao biti, grad prekrasne arhitekture koja se ne može vidjeti nigdje, već samo ovdje na malom otočiću negdje na prostorima srednje Dalmacije. 

„Najčešći motivi na mojim slikama su skale i balature u gradskoj jezgri. Sebi sam dao zadatak da ih oslikam jer tu sam proveo svoje djetinjstvo. Svaka skala, svaka balatura ima svoju priču. One su na neki način ishodište klapskog pjevanja, tu su se izvodile serenade, bile su zaštita od vremenskih nepogoda,  a i da slučajno ne bi nešto „doletilo“ s prozora. Pozvao bih svoje sugrađane da posjete ovu izložbu, jer svaka će ih slika vratit u  djetinjstvo, poručio je Tomislav Šantić, koji je izložio preko osamdeset radova. 

Izložbu, koja je prodajnog karaktera, možete razgledati do 12. listopada, od ponedjeljka do subote, u vremenu od 9 do 12 te od 17 do 20 sati.  

Foto: IRM

{gallery}tomislav3{/gallery}

ZADNJE OBJAVE