12 C
Trogir
Srijeda, 20 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRU subotu slavimo blagdan Male Gospe

U subotu slavimo blagdan Male Gospe

8. rujna slavi se spomendan rođenja Blažene Djevice Marije, poznatiji kao Mala Gospa.

Blagdan Male Gospe slavi se od 7. stoljeća na kršćanskom istoku, iako svoje korijene ima i ranije od perioda kada je sagrađena crkva na mjestu gdje se vjerovalo da je stajala Marijina rodna kuća.

Iako ne postoji evanđeoski izvještaj o Marijinu rođenju, zbog njene posebnosti u ljudskom rodu kao one koja je od Boga izabrana da nosi, porodi, odgoji , otprati na križ i u grob Sina Božjega zadržan je spomen o njenom rođenju i njenim roditeljima – Joakimu i Ani. Zapamćeno je da su dugo bili bez djece i da je Marija od Boga izmoljeno dijete. O tome postoje vjerodostojni ne evanđeoski spisi ranog vremena.

Jedinstvena majka u povijesti ljudskog roda

U svezi s tom posebnosti Marijina rođenja kao jedinstvene roditeljice u povijesti svijeta, kršćani i zapada i istoka vjeruju da je ona bila „milosti puna od začeća do smrti“ i kao takva bezgrešno začeta. To ne znači da nije začeta na naravan i biološki način, nego da ju je Bog sačuvao od izvornog ljudskog ‘virusa istočnog grijeha’ u utrobi majke Ane da bi bila majka Gospodinova. To je jedinstvena duhovna stvarnost vezana uz Mariju.

Izvor: Narod.hr

 

ZADNJE OBJAVE