13 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRU petak slavimo blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje

U petak slavimo blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje

Blagdanom Bogojavljenja Crkva se prisjeća događaja opisanog u evanđeljima kada su  tri kralja mudraca s istoka, Gašpar, Baltazar i Melkior prateći zvijezdu repaticu došli u Betlehem pokloniti se novorođenom Isusu Kristu.

Pritom su mu darovali tamjan, zlato i smirnu – zlato – jer je kralj, tamjan – jer je pravi Bog i mirisavo ulje – jer je Spasitelj svijeta. Blagdanom Sveta tri kralja, koji je ujedno i državni praznik zaključuje se središnji skup božićnih običaja, a katolički vjernici današnji blagdan proslavljaju na misnim slavljima diljem Hrvatske.Spomenimo kako nakon Drugoga vatikanskog sabora božićno vrijeme završava prvom nedjeljom nakon Bogojavljenja, pa se na tu nedjelju slavi Krštenje Gospodinovo.

Blagdan Bogojavljenja nastao je na Istoku, gdje se na taj dan, u spomen na Bogojavljenje prigodom Isusova krštenja, blagoslivlja voda. U vodu je dodavana sol kako bi se još više istaknula djelotvornost čišćenja. U 8. st. blagoslov vode postao je sastavni dio sv. mise. Poslije blagoslova vode škropilo se crkve, a vjernici bi blagoslovljenu vodu nosili u svoje domove i njome škropili obitelj, groblje, imanje i stoku.

Blagoslov vode, osim što podsjeća na Kristovo krštenje, spomen je i na svako krštenje po kojem se ljudski rod čisti od istočnoga grijeha.Prigodom blagoslova kuća, na nadvratnicima se slovima “G”, “M” i “B” označavaju inicijali trojice kraljeva – Gašpara, Melkiora i Baltazara.

U trogirskoj prvostolnici svete mise su u  8, 10.30 (Bozzotijeva misa)  i 19 sati. Blagoslov vode bit će poslije mise u 8 sati. 

 

ZADNJE OBJAVE