11 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRU nedjelju slavimo blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje

U nedjelju slavimo blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje

U nedjelju obilježavamo blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje kojim se Crkva prisjeća događaja opisanog u evanđeljima kada su tri mudraca s istoka, Gašpar, Baltazar i Melkior prateći zvijezdu repaticu došli u Betlehem pokloniti se novorođenom Isusu Kristu.

Pritom su mu darovali tamjan, zlato i smirnu.Zlato – jer je kralj, tamjan – jer je pravi Bog i mirisavo ulje – jer je Spasitelj svijeta.

Nakon Drugoga vatikanskoga sabora, božićno vrijeme završava prvom nedjeljom nakon Bogojavljenja, pa se na tu nedjelju slavi Krštenje Gospodinovo. 

Naziv Vodokršće za ovaj blagdan javlja se još u prvim kršćanskim vremenima.  U hrvatskoj kršćanskoj tradiciji razvio se običaj blagoslivljanja vode na blagdan Bogojavljenja. Blagoslovljenom vodom blagoslivljaju se kuće i obitelji. Prigodom blagoslova kuća, na nadvratnicima se slovima “G”, “M” i “B” označavaju inicijali trojice kraljeva – Gašpara, Melkiora i Baltazara.

Katolički vjernici ovaj blagdan, koji je ujedno i državni praznik, proslavljaju misnim slavljima diljem Hrvatske.

U trogirskoj katedrali sv. mise su u 8, 9, 10:30 te u 19 sati, uz  napomenu da će blagoslov vode biti poslije mise u 8 sati. 

U najvećoj gradskoj župi Gospe od Anđela sv. mise su u 8 ,10:30 i 12 sati, a u Planome u 9.  

 

 

ZADNJE OBJAVE