24 C
Trogir
Subota, 13 kolovoza, 2022
NaslovnicaKULTURABlagdan Sv. Obitelji i Božićni koncert u crkvi sv. Dominika u Trogiru

Blagdan Sv. Obitelji i Božićni koncert u crkvi sv. Dominika u Trogiru

U svetištu bl. Augustina Kažotića, odnosno u crkvi sv. Dominika, 30. prosinca 2018. održana je večernja svečana sv. misa – blagdan Sv. Obitelji, koju je predvodio starješina svetišta fr. Petar Galić uz asistenciju fr. Ante Kazotija i pjevačku animaciju zbora “Uznesenja bl. Djevice Marije”  iz Slatina pod vodstvom orguljaša Miroslava Miše i pratnju na mandolini Marije Šantić Miše te nazočnost vjernika iz  Splitsko-makarske nadbiskupije i šire.  

U propovijedi fr. Petar je napomenuo da nam se radost dogodila – da je Bog s nama, odnosno da je Bog postao čovjek u ozračju jedne obitelji. Sv. Majka Terezija jednom reče. ‘Mi ljudi ne možemo učiniti velike stvari, ali možemo učiniti male stvari s puno ljubavi, tada one postaju velike. Tada mala djela prerastu u velika. Imamo priliku da se to dogodi u ozračju naših obitelji – učiniti male stvari s puno ljubavi. Imamo potrebu svaki dan biti primijećeni. To trebamo činiti svaki dan da  nismo spriječeni i da se s obitelji slažemo kroz odnose i komunikaciju, jer ugodan sklad u obitelji ubija đavla. Đavao ne razumi ljubav – on to ne može razumjeti. Kad govorimo nešto što on ne razumije, njega to ubija. On razumije riječi grubosti, psovke, svađu, riječi mržnje. Tu on raste, unosi razdor – time se hrani. kad kažeš volim te – dragi toliko si danas radio. Ozračje Sv. obitelji, želi nas tome poučiti, da jedni drugima ne budemo navika, nego da jedni drugima budemo ugodno iznenađenje. Ne možeš drugog promijeniti, ali možeš sebe – prihvati osobu koju ti je Bog dao i bit će ti lakše. Tada dopuštamo da Bog djeluje. Vidimo Sveta Obitelj sve je zajedno činila – pogotovo one stvari koje su važne za izgradnju obitelji. Danas je naglašeno  ‘Obitelj zajedno hodočasti’.  Kad obitelj ide zajedno na sv. misu i hodočašće – mijenja se ozračje, jer nas  Bog blagosiva da upoznamo srce osobe dublje, jer se to često izgubi u današnjem užurbanom vremenu. Ne stignemo  vremena za ono što je najvažnije i što kod nas  ostaje – to su naši ukućani – naša obitelj, jer nam je Bog stavio na put da se međusobno kao obitelj zbližimo u srcima i da dobijemo Božji blagoslov. 

– Poduzmi godišnje hodočašće i vidjet ćemo koliko toga će se promijeniti u međusobnim odnosima svih članova. Zajednička nedjeljna sv. misa je toliko važna za odrastanje djeteta. Na kraju ćemo naći svoju djecu i unuke u Božjem hramu, kao što su Josip i Marija našli Isusa. Isus je bio ondje, gdje su ga njegovi roditelji naučili da je najbolje biti – u Božjem hramu. Vidimo najvažnije za život stječe se u Božjem hramu – riječi mudrosti od kojih se diše. Bog je darivatelj mudrosti – tako budite i vi obnovitelji svojih obitelji, tako što ćete zajedno ići na sv. misu, zajedno hodočastiti – onda ćete sutra naći svoju djecu na pravom mjestu kao izgrađene ljude s karakterom i dostojanstvom sa znanjem – zaključio je fr. Petar Galić.

Poslije završene sv. Mise zbor “Uznesenja bl. Djevice Marije” iz Slatina na otoku Čiovu izveo je Božićni koncert pod vodstvom orguljaša Miroslava Miše te pratnju na gitari Radenka Jokića i pratnju na mandolini Marije Šantić Miše. Izveli su sljedeće skladbe: ‘Slava Bogu na visini’, ‘U Betlehemu’,  ‘Kad se Bog čoviku učini’, ‘Kad se Isus rodi’ , ‘Tiho pada večer’ i ‘Radost svem svijetu’. Koncert su pratili mnogi vjernici koji su bili na svetoj misi te oba “bila” fratra, koji su se fotografirali na kraju sa zborom po nagovoru vašeg izvjestitelja.

Autor: Ivan Marjanica

ZADNJE OBJAVE