13 C
Trogir
Ponedjeljak, 18 ožujka, 2024
NaslovnicaVIJESTITROGIRU NEDJELJU 7. SVIBNJA TROGIRANI IZLAZE NA IZBORE

U NEDJELJU 7. SVIBNJA TROGIRANI IZLAZE NA IZBORE

Trogirani će 7. svibnja izaći na izbore za članove Vijeća mjesnih odbora kojih je ukupno devet na području grada. Gradskom Izbornom povjerenstvu liste su predale stranke: HDZ koji je kandidirao svoje članove u njih osam, koalicija SDP-HNS-HSU koja će i ovaj put odmjeriti političku snagu u svim MO, potom nova politička stranka proizašla iz građanske platforme „Zajedno za Trogir“ osnažena podrškom Hrvatskih suverenista i HSLS-om koja se natječe za prevlast u šest MO te dvije nezavisne liste grupe birača Lovorka Kostović-Čilić i Nikola Žanko, obje s kandidatima za VMO Drvenik Veliki.

U najvećem MO Travarica koji broji šest i pol tisuća stanovnika od oko 13 koliko ih ima cijeli grad, nositeljica liste HDZ-a je Anđa Škojo, lijeve SDP-ove koalicije Sonja Novak Mijić, a Zajedno za Trogir sa Suverenistima i liberalima Ivan Šustić.  Ante Rožić predvodi HDZ-ovu listu na Čiovu, Mario Juranović SDP-ovu, a Ante Škrobica koalicijsku listu „Zajedno za Trogir“. Tri kandidacijske liste su predložene u MO Grad, a nositelj HDZ-ove je Franik Nadilo, SDP-ove Ivana Sorić te koalicijske „Zajedno za Trogir“ Darko Poljičanin. U MO Plano natjecat će se HDZ koji je za nositelja liste istaknuo Vedranu Brkan, koalicija SDP-a koja je išla s „provjerenom“ nositeljicom Nives Karanušić i koalicija “Zajedno za Trogir“ koja je istaknula Antu Duvančića. SDP sa svojim partnerima jedini je u MO Žedno kandidirao svoje članove i zaigrao na sigurno.  U susjednom MO Arbanija ta stranka kao i prije četiri godine za nositeljicu liste imenovala je Vesnu Japundžić, HDZ Ivicu Belasa, a „Zajedno za Trogir“ sa svojim desno – liberalnim partnerima Hrvoja Mikelića. U novoosnovanom MO Mastrinka  HDZ-ovu listu predvodi Jure Raos, SDP-ovu Ivica Gagula, a „Zajedno za Trogir“ Marin Maleš. MO Drvenik Veliki ima najviše, čak četiri kandidacijske liste. Onu HDZ-a predvodi Ivan Sunara, SDP-a Ivo Rušić te nezavisne Lovorka Kostović-Čilić i Nikola Žanko. Na susjednom Drveniku Malom birači će odlučivati hoće li njihove interese u idućem mandatu zastupati kandidati HDZ-a koje predstavlja Darko Dražić ili pak SDP-a na čelu s Nedjeljkom Stipićem višegodišnjim predsjednikom toga MO koji je dosada „nanizao“ pet mandata.

Sportskim rječnikom rečeno izborni rezultat između lijevog i desnog bloka prije četiri godine bio je 5:2 u korist SDP-ove koalicije u odnosu na HDZ. Ante Bilić, predsjednik SDP-a, ujedno trogirski gradonačelnik tvrdi da na predstojeće izbore izlaze nikad bolje ekipirani.

  • Dosta brzo smo složili liste jer se kandidati lako mogu poistovjetiti s našim politikama koje imaju jasan smjer, kontinuitet i rezultate. Posebno sam ponosan što su se za članove uključila nova mlada lica i tako opovrgnuli dosadašnji dojam da je sudjelovanje u radu MO rezervirano za starije ljude „umirovljenike“. Spomenuti izbori tradicionalno imaju predznak stranačkih, ali mi smo u proteklih 6 godina otkako smo na vlasti s građanima prošli proces obostranog učenja, suradnje i njihovog angažiranja u politički život, a to najbolje potvrđuje projekt participativnog budžetiranja „I tebe se pita“ u kojemu je sudjelovalo više od 2000 građana što na tribinama i drugim okupljanjima. Realizirali smo skoro 200 njihovih prijedloga za rješenjem raznih komunalnih zahvata uloživši oko milijun eura, ali ono najbitnije je da smo im poručili kako njihovim  uključivanjem u rješavanje komunalnih i drugih  problema se može mijenjati slika grada i života u njemu, istaknuo je Bilić. Apostrofirao je kako i izbori za VMO imaju isti cilj.

Bilić vjeruje kako će i na ovim izborima osigurati većinu u svim VMO, a što se tiče protukandidata rekao je: “Vidim da neki nisu uspjeli složiti liste u svih 9 MO, vidim članove rodbine na listama, vidim da su se oni koji su se predstavljali kao drugačiji i svoji dali u strančarenje i neprincipijelne koalicije spojivši se u koaliciju s krajnjom desnicom i liberalima, a također vidim i osobe koje se po dosadašnjem angažmanu nemaju čime pohvaliti“. Šef trogirskog SDP-a uvjeren je da im po kvaliteti osoba koje su na njihovim  listama drugi politički rivali ne mogu parirati.

Ivana Viljac, predsjednica HDZ-a kaže kako su prilikom sastavljanja lista vodili računa o zastupljenosti članova svih dobnih skupina te ravnopravnosti spolova iako to zakonom nije propisano. Smatra da su ovi izbori prilika građanima da potaknu promjene  u gradu. 

  • Aktualna vlast zapostavila je, bolje rečeno marginalizirala sve MO i građanima onemogućila pravo da u svakom trenutku mogu iznijeti tamošnje probleme, ističe Viljac, i stoga ironijom smatra osnivanje novog MO Mastrinka. Za uvođenje projekta „I tebe se pita“ drži kako se njegovim provođenjem građanima daju mrvice te da su neki projekti preplaćeni, a neki na koje se dugo čekalo i koji direktno utječu na kvalitetu života građana da nisu funkcionalni.

Iako su neki očekivali kako će novoosnovana stranka „Zajedno za Trogir“ s obzirom na to da je kao građanska platforma na proteklim lokalnim izborima bila po rezultatu treća, samostalnim izlaskom na izbore najbolje pokazati svoju političku snagu odlučili su se na potporu. Netom nakon službene registracije pojačanje su potražili od Suverenista i HSLS-a čiji rijetki članovi na trogirskoj političkoj sceni osvanu tek od izbora do izbora. „Šetnja“ od krajnje desnice do liberala možda ima razlog u tome što je predsjednik Ivan Šustić 2020. godine uoči parlamentarnih izbora bio imenovan za koordinatora platforme Hrvatskih suverenista i predsjednika gradske organizacije Hrvatske konzervativne stranke za grad Trogir. Naime, neka imena ondašnjih mu stranačkih kolega mogu se vidjeti i na sadašnjim listama.

  • Izlazimo u čak šest MO s gotovo 40 kandidata svih dobnih skupina. To do sada nije pošlo za rukom ni jednoj trećoj opciji, što je dokaz naše ozbiljnosti i političke snage. MO do sada nisu funkcionirali što je najviše došlo do izražaja na Travarici te se nadamo da ćemo nakon izbora to promijeniti. Vrijeme je da i treća opcija dobije šansu, poručio je Ivan Šustić.

Lovorka Kostović-Čilić nositeljica nezavisne liste na Drveniku Velikom, liječnica koja je umirovljeničke dane odlučila provesti na tom otoku ustvrdila je kako im je cilj zajedno sa svim Drvenčanima doprinijeti općem poboljšanju svoga otoka, učiniti ga ljepšim i vrjednijim za suživot stanovnika te vratiti raseljene otočane na „didovinu“. Istaknula je važnost građanskih inicijativa, te kako žele transparentno komunicirati o svim zbivanjima na otoku i tako poticati civilno društvo na djelovanje.

Nositelj druge nezavisne liste Nikola Žanko naveo je neke konkretne projekte na kojima će raditi kako bi se poboljšao život na tom otoku. To su: osiguranje zdravstvene skrbi, veća briga o zbrinjavanju i prikupljanju otpada, uređenju parkinga te dječjeg igrališta.

Gordana Dragan

Foto: Pixabay

ZADNJE OBJAVE