20 C
Trogir
NaslovnicaKULTURAU Muzeju grada Trogira otvorena izložba "Povijest kazališta u Trogiru do...

U Muzeju grada Trogira otvorena izložba “Povijest kazališta u Trogiru do 1960. godine”

Uoči Dana Grada i blagdana sv. Ivana Trogirskog, u atriju Muzeja grada Trogira, otvorena je izložba “Povijest kazališta u Trogiru do 1960. godine”. 

Pripremile su je muzejska savjetnica dr. sc. Fani Celio Cega i kustosica Aleksandra Bilić Petričević, a u njoj je predstavljen kazališni život Trogira od osnutka grada, preko djelovanja u prostoru Gradske vijećnice,  do 1960. godine. U prigodnom programu nastupili su članovi Amaterskog kazališta Trogir s ulomcima iz predstave Sramotni stup, a izložbu je otvorio gradonačelnik Ante Bilić. 

Povijest trogirskog kazališta i kazališnih predstava do 1890. godine istraživala je dr. sc. Fani Celio Cega, koja je pronašla niz zanimljivih podataka vezanih uz kazališni život grada u navedenom razdoblju. Tako je, primjerice, uočila da su veliku ulogu u ranom kazališnom životu grada odigrale bratovštine u okviru kojih su se odvijale liturgijske drame i igre na otvorenom. U tekstu kataloga izložbe spominje, nadalje, Trimalhionovu gozbu i Hvarkinju, čiji su rukopisi pronađeni u Trogiru, a predstavlja i arhivsko gradivo kao i popis scenskog inventara iz 1802. godine koji se čuvaju u Državnom arhivu u Splitu. Osim toga donosi detaljan opis kazališne dvorane u Gradskoj vijećnici i njen tlocrt koji se čuva u Muzeju grada Trogira.

-Usprkos uloženom trudu braće Ivana Luke i Dominika Garagnina, nova kazališna zgrada nije se, nažalost, nikada sagradila, nego je preuređana stara u kojoj su se predstave nastavile odvijati početkom 19. stoljeća. U dvorani dugoj 21 metar pozornica je bila smještena na jugu, gdje se nalazila i ranije. Stare su lože odstranjene i postavljeno je 25 novih u dva reda, od kojih je svaka bila za četiri osobe. Sve su one imale žute, svilene zavjese na čijim rubovima su visjeli pozlaćeni obrubi i kitice, a iznad njih bio je grb plemićke obitelji koja se ložom koristila. Posebna i ujedno najveća, središnja loža bila je namijenjena vlastima te je imala crveni, baršunasti zastor. Iza prvog reda loži nalazio se uski hodnik kojim su malim drvenim stepenicama vlasnici gornjih loža dolazili do njih. U parteru su se nalazile klupe od kojih je jedna bila predviđena za mjesnu vojničku posadu, dok su stajaća mjesta bila besplatna“ kazala je dr. sc. Celio Cega.

Svoje mjesto u priči o kazališnom životu grada do 1890. godine pronašlo je i vrijeme karnevala u Trogiru, koje je slikovito u svojoj knjizi opisao književnik Herman Bahr. Posebno je mjesto pronašla i kazališna kavana, koja je, u konačnici, pridonijela uništenju kazališta. 

Povijest trogirskog kazališta i kazališnih predstava od 1890. do 1960. godine istraživala je kustosica Aleksandra Bilić Petričević, koja je također došla do niza ne samo zanimljivih podataka, već i fotografija predstava, rukom rađenih plakata u vlasništvu obitelji Slade – Šilović, novinskih isječaka, a našla se tu i jedna bilježnica prepuna informacija o predstavama, glumcima, ulogama, zabilježenih rukom scenografa Nikše Tironija.

-Nakon rušenja kazališne dvorane 1890. godine koja se nalazila na drugom katu Kneževe palače u Trogiru, kazališni život ipak nije prestao, predstave su se nakon preuređenja izvodile u tom istom prostoru, a koristili su se i prostori na otvorenom – glavni gradski trg, vrt nekadašnje kuće Špira Puovića, kula Kamerlengo i kasnije, nakon njegove izgradnje 1948. godine, Zadružni dom. U Trogiru su uglavnom djelovale amaterske skupine, a gostovale su i razne glumačke družine, navela je kustosica Bilić Petričević, te dodala kako su u sklopu društva “Berislavić” djelovali kazališni amateri “Diletanti”, a 1913., osnovana je u Trogiru “Hrvatska dalmatinska kazališna družina”. Podsjetila je kako je nakon završetka Prvog svjetskog rata utemeljeno  Hrvatsko pjevačko društvo „Kolo“, koje će svoj vrhunac doživjeti krajem 1937. i 1938. godine, kada postaje najmasovnije kulturno društvo u Trogiru. Završetkom Drugog svjetskog rata, „Kolo“ je ponovno započelo s djelovanjem kroz nekoliko sekcija, među kojima je bila i dramska. Zbog sve većeg uspjeha i brojnosti dramske grupe, 1957. godine odlučeno je da se osnuje “Amatersko kazalište Trogir”. Zahvaljujući angažmanu Mirka Slade-Šilovića, Nikše Tironija, Tonća Madirazze, Lovre Damjanovića, Vande Vigne, Anatolija Kudrjavceva i dr. “Amatersko kazalište Trogir” dalo je niz uspjelih predstava: Dundo Maroje, Dan odmora, Oganj i pepeo, Ekvinocijo, Reakcionari, Ribarske svađe, Miljenko i Dobrila, Pod noć, Ulični svirači, Dr., Mletački trojci, Bokeljska pobuna, Ljubovnici, Mladost pred sudom, Odrpanci.

Ovu zanimljivu izložbu možete razgledati do 25. studenoga, od ponedjeljka do subote od 10 do 13 sati te poslijepodne od 17 do 20 sati.

Foto: Muzej grada Trogira 

{gallery}kaz01{/gallery}

 

 

 

 

ZADNJE OBJAVE