19 C
Trogir
Subota, 24 rujna, 2022
NaslovnicaKULTURAU Galeriji Cate Dujšin Ribar predstavljena knjiga "Neprivezani" Irene Skopljak Barić

U Galeriji Cate Dujšin Ribar predstavljena knjiga “Neprivezani” Irene Skopljak Barić

U okviru programa Stivanje, u Galeriji Cate Dujšin Ribar održano je predstavljanje knjige „Neprivezani“ Irene Skopljak Barić.

Uz moderatoricu Danielu Kotnić – Strojan, koja je predstavila autoricu, u predstavljanju je sudjelovala i Antonela Berić, profesorica hrvatskog i ruskog jezika i književnosti, koja je prisutnima na zanimljiv način predstavila ovu zbirku poezije u izdanju Hrvatskog društva pisaca.

Irena Skopljak Barić, autorica koja je osnovnu i srednju školu završila u Trogiru, osim što je pročitala niz pjesama iz svoje prve objavljene zbirke, istaknula je kako joj je posebno zadovoljstvo predstaviti knjigu u Trogiru i to u okviru proslave Dana grada i blagdana sv. Ivana Trogirskog.  

Predstavljanje u ugodnom  ambijentu Galerije Cate Dujšin Ribar zaključila je Daniela Kontić – Strojan pročitavši recenziju zbirke iz pera književnika Miroslava Mićanovića:  „Poezija Irene Skopljak Barić započinje iz istodobno određenog i neodređenog stanja pisanja, užitka i straha od nepripadanja, namjera da se ta “neprivezanost” doznači nekom dalekom središtu. Mjestu vlastitog života, koje je očekivano nejasno i ne uvijek na istoj udaljenosti od onoga što se dogodilo, što će se dogoditi. Od onoga što se očekuje kako neponovljivo i sudbonosno, a završava u ponovljenim riječima, rečenicama, frazama o sretnom (i sretnijem) životu. Neizvjesnost autorici osigurava gotovo nepregledan prostor senzacija, istraživanja mogućnosti pjesme, poezije impulsa i doživljaja koji se pretvaraju u pitanja, sumnje i govor svakodnevice. Govor o svakodnevnom. Metaforični narativni sloj, perspektive jezika i ljubavni zasloni, odluke i otkrivanja “sporednog puta”, odmicanja i odsutnosti obilježavaju njezinu poeziju, traže čitatelja koji provjerava i potvrđuje iskustvo prošloga. Iskustvo pamćenja čini sadašnjost one koja govori, koja piše i koja pjeva. Pjevanje u ne-dobar, u gluho i raspršeno doba. Preslagivanje prizora njezina je nužnost, mjesto zabuna, zapreka, područje dogovorenog i dijalekta, općeg i pojedinačnog napora da se preživi paradoks vremena “jer oni ništa ne znaju/ ni zašto se sunce prelama preko njih/ i zabija nam se u oči/ kojima već dugo ne spavamo” (Jedem slova koja pišeš). Knjiga Irene Skopljak Barić Neprivezani na trenutke odzvanja kao aleja drugih pjesnika i njihovih tekstova, kao hod po pročitanom i nenapisanom, nenapisanom i doživljenom, kao ono što se otkriva u velikom zaboravu, zaboravu koji sada sječe drugo lice, lice drugoga… Kao kad se piše nešto o “rastancima i daljini” – a upravo se tako i njezina poezija može čitati.“

Izvor: Muzej grada Trogira 

{gallery}gcdr{/gallery}

ZADNJE OBJAVE