9 C
Trogir
Utorak, 29 studenoga, 2022
NaslovnicaVIJESTIMARINA: U PRVIH ŠEST MJESECI SKORO DVOSTRUKO VIŠE DOLAZAKA I NOĆENJA...

MARINA: U PRVIH ŠEST MJESECI SKORO DVOSTRUKO VIŠE DOLAZAKA I NOĆENJA GOSTIJU

Prema podacima Turističke zajednice općine Marina u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine na području te općine evidentirano je 3 572 dolazaka turista, što je u usporedbi s istim razdobljem u prethodnoj godini povećanje od 48,90 posto. Što se tiče broja noćenja u prvih 6 mjeseci vidljivo je povećanje od 9,36 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Nadalje, evidentirano je 3.595 turista što je povećanje od 48,55 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Domaćih turista boravilo je 7,78 posto manje nego lani, dok je stranih turista 55,25 posto više. Prosječno trajanje boravka je 6 i pol dana. Najveći broj gostiju je iz Poljske s udjelom od 32,70 posto, a ne zaostaju ni turisti iz Njemačke s udjelom od 14,25 posto. Slijede ih Česi s 13,05 posto, a zatim Mađari s 42,92 posto više prijava.

  • Naša Turistička zajednica nastavlja u skladu sa svojim programom rada ulaganje u turističku infrastrukturu. Tako smo u ovoj godini uređivali plaže, nabavili nove koševe za smeće, a važno je napomenuti da su sve javne plaže ograđene sigurnosnim plutačama. Radimo na poboljšanju uvjeta boravka turista u našoj općini te kako bi lakše mogli pregledati i istražiti mjesta u blizini još je nekoliko lokacija dodano u Google Street View platformu te je sada cijela općina vidljiva na istoj platformi, kazala je direktorica Iva Dvornik.
  • U suradnji s Muzejom grada Trogira i kustosicom Lujanom Paravan trenutačno je u realizaciji projekt kojemu je cilj prezentacija naše bogate kulturne i povijesne baštine. Nakon provedenih arheoloških istraživanja postavit će se dvojezične interpretacijske ploče. Novim pločama zamijenit će se stare na lokacijama brdo Drid, špilja Sv. Filipa i Jakova (Grota), Bliznice u Gustirni te Bliznica u Blizni Gornjoj, dok će se ploča prvi put postaviti na „Rimskim bunarima“ u Marini i jedna o Marinskoj bitki, dodala je.

Doznajemo kako u cilju pobližeg opisivanja turističkih lokaliteta, očuvanja kulturne baštine, te promocije i podizanja opće obrazovne i kulturne razine domaćih i stranih posjetitelja ta Turistička zajednica trenutačno provodi projekt obilježavanja 9 povijesnih znamenitosti interpretacijskim pločama sa QR kodovima. Nakon realizacije prve faze naknadno će se u sljedećim fazama provoditi ponovna označavanja preostalih znamenitosti te prirodnih i kulturnih lokaliteta.

Direktorica Dvornik podsjeća kako je u suradnji s Klubom daljinskog plivanja Split i gospodinom Damirom Pažaninom, uz osiguravanje svih epidemioloških mjera, 26. lipnja organiziran Prvi plivački maraton Vinišće na kojem su održane dvije utrke, ona glavna na 3000 metara i rekreativna na 1500 metara. Organiziranje takvog tipa događaja smatramo prije svega podrškom našim sportašima te približavanjem daljinskog plivanja kao sporta ostalima, a ujedno i proširenjem naše turističke ponude, ustvrdila je.

  • Važno je spomenuti kako je, prema važećim mjerama uslijed pandemije COVID-19, a kojih se treba pridržavati u obavljanju turističke djelatnosti, omogućeno testiranje na COVID-19 uz prethodnu najavu u Marini ispred ureda Turističke zajednice. Premda živimo u neizvjesnim vremenima i teško je izvesti realnu procjenu, turistička sezona djeluje zadovoljavajuće. Nadamo se daljnjem uzlaznom trendu broja turista u našoj općini, na višestruko zadovoljstvo naših iznajmljivača, ugostitelja, turista, a na kraju i nas samih, zaključila je direktorica Dvornik.

Gordana Dragan

Foto: TZ Marina

ZADNJE OBJAVE