10 C
Trogir
Srijeda, 7 veljače, 2024
NaslovnicaKULTURAU Gradskoj knjižnici Trogir predstavljena zbirka "Priča se (p)o gradu V"

U Gradskoj knjižnici Trogir predstavljena zbirka “Priča se (p)o gradu V”

Peta zbirka kratkih priča „Priča se (p)o gradu“ predstavljena je pred mnogobrojnom publikom, 11. studenoga, u Gradskoj knjižnici Trogir.

Priče je odabrao žiri u sastavu: književnica Dunja Kalilić, novinar, karikaturist, glazbenik Igor Brešan i Sanda Marlais Buble pomno odabrao dvadeset i četiri najbolje priče pristigle na Peti natječaj za neobjavljenu priču. Natječaj je raspisala Gradska knjižnica Trogir početkom godine i na njega se javilo pedesetak autora, tako da je zadatak žirija pri odabiru najboljih bio dosta zahtjevan.

Prisutnima se obratila ravnateljica Sanda Marlais Buble: „Prvu nagradu, jednoglasno, dobila je priča „Trogirska sintaksa“ autora Maria Majdića Natrlina. Mario Majdić Natrlin s nama je od početka, on je s pričom „Kako to misliš – otok?“ zastupljen u prvoj zbirci iz 2012. godine za koju je bio nagrađen drugom nagradom. Diplomirani pravnik, rođen u Trogiru odrastao u Splitu, iz hobija se bavi pisanjem. Ovom nam je prilikom podario jednu vrlo suvremenu, intrigantnu, višeslojnu priču koja obrađuje današnji Trogir. Cijela je priča o Trogiru kojega muče problemi što ih donosi masovni turizam u korelaciji s baštinom i ekonomijom. Sam naslov Trogirska sintaksa ne odnosi se na jezikoslovno značenje te riječi nego ukazuje na starogrčku složenicu. Lik Mateja, koji u prvome licu dosta precizno i elokventno razlaže svoje stavove i njegov kum Jere zajedno pokušavaju urediti grad kojega vole i žele zaštititi. Matej postavlja vrlo zanimljiva pitanja: „Ne znam jesu li nam grad oteli drugi ili smo u biti mi ti koji ga drže u zarobljeništvu“ Ekonomiju u kojoj je turizam primaran doživljavaju kao „vrstu prirodne katastrofe“. Kao rješenje u pokušaju zaustavljanja devastacije baštine jedan od likova preuzima inicijativu, i na samome kraju priče autor ubacuje dramski element. Zajednički u dogovoru s kustosicom muzeja izvodi performans u kojemu otima sliku „Napušteni škver u Trogiru“ Emanuela Vidovića i njome osvane pred brodogradilištem.

Druga nagrada pripala je Marinu Pelajiću s pričom „Stijena“. U našoj III. zbirci objavljena mu je priča „O sole mio“, a u IV. zbirci dobio je drugu nagradu za priču „Održana riječ“ u kojoj je oživio lik Bele IV. Marinu Pelajiću nekako dobro liježu povijesne teme, on povijesnim činjenicama udahnjuje literarni izraz obogaćen neobuzdanom maštom. Tako i u ovoj nagrađenoj priči „Stijena“ obrađuje dramatične okolnosti posljednje borbe Petra Berislavića, velikoga hrvatskog bana rođenoga u Trogiru. Radnja ove priče vodi nas u povijesne trenutke 1520. godine, oživljava lik bana Berislavića, kralja Karla V i papu Lava X i obrađuje temu obrane kršćanstva pred naletima Osmanlija.

Treću nagradu dobila je Marija Rakić Mimica s pričom „Bijeg“. U njoj autorica ove suvremene ženska priče kroz lik profesorice Zrinke problematizira poremećaj depersonalizacije. Priča obiluje zanimljivim opažanjima, a fabula je strukturirana na jedan vrlo vješt i intrigantan način. Ostalih dvadeset i jedna priča su tematski, stilski i kompozicijski različite, povezuju ih negdje više a negdje manje motivi Trogira. Neke su prepune fantastike, druge obiluju realističnošću, neke će vas odvesti u prošlost, a s nekima ćete i u budućnost. I upravo ta različitost tema, stilova, motiva čini ovu zbirku vrlo zanimljivom. Neka zbirka „Priča se (p)o gradu V.“ bude doprinos Gradske knjižnice Trogir Gradu za čiju ljepotu nismo zaslužni, ali nastojimo biti zahvalni. Čestitamo nagrađenima i zahvaljujem svima koji su svojim dolaskom uveličali ovu manifestaciju.“

Izvor: Gradska knjižnica Trogir 

Foto: IRM

{gallery}gkt19{/gallery}

ZADNJE OBJAVE