9 C
Trogir
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022
NaslovnicaKULTURAU atriju Muzeja grada Trogira otvorena izložba Spomenar KUD-a „Kvadrilja“

U atriju Muzeja grada Trogira otvorena izložba Spomenar KUD-a „Kvadrilja“

U povodu proslave 50. obljetnice djelovanja KUD „Kvadrilja“, Dana grada Trogira i blagdana sv. Ivana Trogirskog u utorak, 5. studenoga u u atriju Muzeja grada Trogira otvorena je izložba Spomenar KUD-a „Kvadrilja“prepuna uspomena, fotografija i dokumenata. Postav izložbe svjedoči o uspjesima, putovanjima, nastupima i koncertima te o prijateljstvu, druženju, ljubavi prema folklornoj baštini,  trudu i radu na očuvanju glazbeno-plesnog naslijeđa kako Trogira tako i cijele Hrvatske. 

Izložba autorice Maje Maljković Zelalija nastala je u organizaciji KUD-a „Kvadrilja“ i Muzeja grada Trogira, a  realizirana je uz financijsku pomoć Ministarstva kulture Republike Hrvatske, HEP-a i Grada Trogira. Gradonačelnik Ante Bilić je otvorio izložbu, a nazočnima su se obratile  ravnateljica Muzeja dr.sc. Fani Celio Cega i autorica Maja Maljković Zelalija.   

-Spomenar KUD-a „Kvadrilja“ donosi izvorne zapise dugogodišnjeg umjetničkog voditelja – šjor Branka Šegovića koji se pažljivo čuvaju u arhivi Društva, prijepise iz prvog Dnevnika folklorne grupe „Trogir“ koji je vodila Perina Vukman (čije su korice iskorištene kao pozivnica, plakat i naslovnica popratne publikacije ove izložbe!), brojne fotografije, članke i predmete iz 40-ak privatnih zbirki članova, od kojih se neprocjenjivim bogatstvom i raznolikošću izdvaja ona prvog predsjednika – tada Folklornog ansambla „Trogir“ – Šime Ercegovića. Članovi Društva tijekom cijele godine provodili su niz aktivnosti – prije svega, na inicijativu članova, u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Trogiru, Ministarstvo kulture proglasilo je Trogirsku četvroku – Kvadrilju zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Osim toga, HRT je snimio dokumentarni film “Trogirska kvadrilja”, a svečani koncert održan u kuli Kamerlengo nikog nije ostavio ravnodušnim…

Izložbu prati i istoimena publikacija, a  obje su važan doprinos očuvanju i promidžbi lokalne tradicijske kulture. Uzevši u obzir do sada neobjavljene arhivalije, fotografije i hemerotečnu građu, vrijedan su doprinos bilježenju, pamćenju, očuvanju i razvijanju svjesnosti o plesno-glazbenom dijelu bogate trogirske kulturne baštine, čime se članovi KUD-a „Kvadrilja“ neprekidno bave već pola stoljeća. Ova izložba i popratna publikacija dodatni su doprinos očuvanju nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske, one su odavanje priznanja svim onim generacijama plesača, svirača i pjevača koje su nesebično darivali svoje slobodno vrijeme da bi oživile, a potom i očuvale plesnu i glazbenu tradiciju grada pod zaštitom UNESCO-a., naglasila je autorica izložbe.

Govoreći o povijesti izvođenja četvorke – kvadrilje  u Trogiru dr.sc. Fani Celio Cega je kazala: “Trogirani su njegovali razne vrste plesova na otvorenom još od vremena 16. stoljeća, vjerojatno i ranije, na prostoru nedaleko dominikanskog samostana te na polju Oprah, nedaleko crkve Sv. Mihovila, na gradskom trgu.Tijekom 18. stoljeća, kako je zapisao putopisac Alberto Fortis,  plesao bi se na otvorenom ples Skozzi gori (Skoči gori). U prvoj polovici 19. stoljeća zabilježeno je izvođenje posebnog kola pod nazivom cerchiata u Trogiru, Splitu i Hvaru. Plemstvu i bogatim građanima je pripadalo kazalište, u kojemu su se organizirale plesne zabave za različite prigode, uključujući i plesove pod maskama. Trogirsko je kazalište imalo svoj orkestar sastavljen od domaćih svirača koji je bio na raspolaganju tijekom cijele godine. U doba karnevala bilo je vrlo živo, a saloni u plemićkim palačama služili su za organiziranje plesnih zabava. Na tom se tragu  tijekom 19. stoljeća, izvodio ples četvorka- kvadrilja, (francuska riječ quadrille –četvorka – ples), vjerojatno od vremena francuske uprave (1806.-1813./14.). Napominjem kako je u Francuskoj ovaj društveni ples bio raširen još od 18. stoljeća.  Plesala se na otvorenom u svečanoj odjeći šivanoj u Trogiru, a sačuvala se temeljem zapisa Josipa Bozzottija te se sa manjim prekidima pleše do danas zahvaljujući upravo KUD-u Kvadrilja.”  

Izložbu, koju je grafički pripremila Andrea Lovrić, a predgovor napisala dr. sc. Fani Celio Cega, možete razgledati do 16. studenog 2019., od ponedjeljka do subote, ujutro 10:00 – 13:00 te poslijepodne 17:00 – 20:00 sati.

Foto: Dino Čaljkušić (Grad Trogir) 

Fotogalerija na linku: Spomenar KUD-a Kvadrilja 

ZADNJE OBJAVE